billigste-strømleverandør-bilde

Forbrukernet har sammenlignet strømprisene til noen av de største strømleverandørene i Norge, og har kanskje funnet den billigste strømleverandør. Det finnes et helt hav av forskjellige leverandører og strømavtaler, og da kan det være vanskelig å finne billig strøm. Les vår test av strømleverandører, så finner du kanskje en som passer for deg.

Hvem anbefaler vi?

Strømleverandør test

Til utføring av denne testen har vi tatt for oss noen av Norges største strømleverandører. Vi sammenligner strømpriser, brukererfaringer, betalingsløsninger, strømavtaler og mye mer. Les vår test og gjør ditt valg - du finner en liste over strømpriser nederst på siden.


Noen av våre kilder: Forbrukerrådets strømpris.no (2016), Norsk Kundebarometer (2016), Smarte Penger (2015) og strømleverandørenes egne nettsider (2016).


Strømpriser

Dette må du vite

Strømpris er i bunn og grunn det viktigste når man skal velge et nytt strømselskap. Det finnes mange tjenester som sammenligner strømpriser, men prisen kan være veldig forskjellig fra en måned til en annen, avhengig av strømselskapet og strømavtalen. Ifølge "Tips ved skifte av leverandør" fra strømpris.no har etterskuddsbetaling har vist seg å være en trygg betalingsløsning. Dette er én av tre former de forskjellige selskapene fakturerer på. Etterskuddsbetaling vil si at du betaler etter endt fakturaperiode, basert på ditt faktiske forbruk. Dette gjør at du alltid har kontroll på prisen. Ifølge kildene til denne artikkelen på VG (2015) har spotprisavtaler vist seg å være det billigste alternativet i lengden. Med en spotprisavtale betaler du det samme som strømleverandøren kjøper strømmen for, pluss et lite tillegg som avhenger av strømleverandøren - dette gir billig strøm. Tillegget er til for å dekke sertifikater og for å gi strømleverandøren en viss fortjeneste.

Tips om strøm

Benytter du en strømpriskalkulator til valg av din strømleverandør? For det første må man ta i betraktning at disse prisene kun gjelder der og da, og kan fort endre seg. Kildene fra denne artikkelen på VG anbefaler spotpris, ikke standard variabel. Det andre er at noen av de billigste strømleverandørene tar forskuddsbetalt. Ifølge strømpris.no bør man unngå avtaler med forskuddsbetaling, fordi du risikerer å tape pengene dersom strømselskapet skulle gå konkurs. Det tredje er at du må passe på at du får samme avtale, vilkår og priser ved bestilling av avtalen. De fleste strømleverandører har flere strømavtaler som tilbys (gjerne spotpris, variabel og fastpris), og da kan det være vanskelig å finne frem til avtalen du hadde sett for deg.


Hva kan du gjøre for å spare strøm? Ifølge denne artikkelen fra klikk.no, er det flere enkle grep du kan gjøre for å spare både penger og miljø. Fra artikkelen: Mange tror at klesvask, elektriske apparater og varmtvann tar mestepasten av strømforbruket, men i virkeligheten går 60 % av strømforbruket til oppvarming. Spar penger ved å skru av oppvarming om kvelden, eller bruk vedovn da dette kan erstatte 5000-10000 kWh elektrisk oppvarming i fyringssesongen. I tillegg kan du spare inntil 500 kWh årlig dersom du kutter ned bruken av tørketrommel med 3 ganger per uke. Dette er noen av eksemplene for strømsparing som du kan finne i artikkelen hos klikk.no.


Fakturering

I dag faktureres det på 3 forskjellige måter i strømmarkedet: etterskuddsbetaling, forskuddsbetaling og à konto. Her anbefaler strømpris.no at du ikke velger forskuddsbetaling. En strømleverandør som tar etterskuddsbetalt rangeres høyere i oversikten enn en strømleverandør som tar forskuddsbetalt, forutsatt at prisen er lik ved begge avtalene. Ved etterskuddsbetaling betaler du for faktisk forbruk, og du risikerer ingenting dersom strømselskapet skulle gå konkurs. Vi i Forbrukernet anbefaler også elektronisk faktura da dette kan være billigere sammenlignet med fysisk regning i posten.


Velg etterskuddsbetaling Velg e-faktura

Strømpriser og strømavtaler

Det finnes generelt sett 3 forskjellige strømavtaler i dagens marked: fastpris, standard variabel pris og spotpris/markedskraft. Fastpris er når leverandøren tilbyr kunden et fast beløp for en bestemt periode, for eksempell en fast pris for ett år. Variabel pris er en pris som varierer basert på utviklingen i kraftmarkedet. Spotpris, eller markedskraft, er en pris som beregnes av den nordiske kraftbørsen Nord Pool ASA. Ifølge blant annet Smarte Penger (mars 2015) har spotpris vist seg å være den billigste strømavtalen i mange år, selv om prisen kan bli veldig høy i visse perioder. Les mer om strømavtaler og strømpriser her.


Velg avtalen som passer din bolig

Brukererfaringer

Hvem foretrekker forbrukerne?

I denne testen har vi tatt med resultatene fra den årlige brukerundersøkelsen til Norsk Kundebarometer. Her rangeres diverse selskaper etter kundenes tilfredshet og lojalitet til dem. Resultatene under er hentet fra Bransjeresultater 2015. I tillegg har vi tatt med resultatene fra EPSI Rating Norge (Strømhandel 2015). EPSI Rating Norge måler blant annet kundetilfredshet.

Norsk Kundebarometer 2016

Fra bransjeresultatene er følgende strømleverandører tatt med: Gudbrandsdalen Energi, LOS, Lyse, Fjordkraft, NorgesEnergi, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, Fortum, Eidsiva og Hafslund Strøm. Fra denne undersøkelsen er det Gudbrandsdalen Energi som har seieren på tilfredshet. På lojalitet er det Lyse som ligger høyest i listen.

Historisk sett (2002 til nå) er det NorgesEnergi og Gudbrandsdalen Energi som har flest topplasseringer her, med henholdsvis 7 (Wikipedia) og 6 (GE.no) førsteplasser.

EPSI Rating Norge 2015

I denne undersøkelsen er følgende strømleverandører tatt med: Eidsiva, Fjordkraft, Fortum, Gudbrandsdalen Energi, Hafslund Strøm, Haugaland Kraft, LOS, Lyse, NorgesEnergi og NTE (samt egen kategori for øvrige). Her er det Gudbrandsdalen Energi som har oppnådd høyest poengsum.

Hvilke strømavtaler er tatt med?

I denne testen har vi valgt å sammenligne strømavtalene som ble fremmet via nettsidene til strømleverandørene vinteren 2015/2016, det er kun tatt med spotprisavtaler. Strømavtalene er valgt basert på fremhevede forsidebilder/tekster, resultater fra skjemaer/anbefalinger og/eller førstevalg i lister. Det betyr at selv om leverandøren tilbyr billigere alternativer, så sammenligner vi kun alternativene som er listet under.

Hvordan regner vi priser?

Ettersom spotprisen skal være lik for alle strømleverandører velger vi å ikke ta denne med i beregningene, vi ser altså kun på tilleggskosnadene. For at alle resultater skal bli tydelige har vi gjort om faste månedsbeløp til tilsvarende øre/kWh ved årlig forbruk på 18000 kWh, som er gjennomsnittlig forbruk for en leilighet på 124 kvm ifølge strømpris.no.


Resultater fra 15. juni 2016 - tatt fra leverandørenes egne nettsider. Strømprisene er tatt fra strømavtalene som leverandørene har fremhevet på sine nettsider. Det regnes kun tilleggskostnad da spotprisen skal være lik for alle. Merk at prisene kan være utdaterte ved lesetidspunkt.

Billigste strømleverandør 2016


NorgesEnergi
Spotpris + 5.2 øre/kWh Billigst

Strømavtale: Strøm til lavpris. Tillegg på 27 kr/mnd og 3.4 øre/kWh.

Fjordkraft
Spotpris + 5.55 øre/kWh

Strømavtale: Enkel Innkjøpspris. Tillegg på 39 kr/mnd og 2.95 øre/kWh.

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk
Spotpris + 6.0 øre/kWh

Strømavtale: Innkjøpspris. Tillegg på 35 kr/mnd og 3.65 øre/kWh.

Gudbrandsdal Energi
Spotpris + 6.40 øre/kWh

Strømavtale: Markedskraft (Spotpris). Tillegg på 6.40 øre/kWh.

Lyse
Spotpris + 6.68 øre/kWh

Strømavtale: Lyse Innkjøpspris. Tillegg på 47 kr/mnd og 3.55 øre/kWh.

LOS
Spotpris + 7.02 øre/kWh

Strømavtale: LOS Innkjøpspris. Tillegg på 49 kr/mnd og 3.75 øre/kWh.

Eidsiva
Spotpris + 7.23 øre/kWh

Strømavtale: InnlandsSpot. Tillegg på 41 kr/mnd og 4.50 øre/kWh.

Fortum
Spotpris + 7.80 øre/kWh

Strømavtale: Netto. Tillegg på 39 kr/mnd og 5.20 øre/kWh.

Hafslund
Spotpris + 8.94 øre/kWh

Strømavtale: Strøm. Tillegg på 59.90 kr/mnd og 4.95 øre/kWh.


Konklusjon

Hvem anbefaler vi?

norgesenergi-logo

Basert på statistikk fra Norsk Kundebarometer og strømpriser har vi valgt å anbefale NorgesEnergi. Vi ser klart at NorgesEnergi har både sterke og svake sider, men med billig strøm, etterskuddsbetaling og ingen bindingstid har vi utpekt dem som vinner av tittelen billigste strømleverandør 2016.


Ta meg til NorgesEnergi!

Vinn 1 års gratis strøm

Hva med å vinne ett års gratis strømforbruk fra NorgesEnergi? I skrivende stund tilbyr NorgesEnergi en konkurranse der alt du trenger å gjøre er å fylle ut et kort og enkelt skjema for å være med i trekningen av ett år med gratis strøm. Merk at dette ikke dekker nettleien, kun strømfakturaen. Melder du deg på vil du i tillegg få et uforpliktende strømavtaletilbud.

Meld deg på her

Flere strømtips

Vi har funnet frem flere strømtips! DinSide kommer med noen gode råd: Har du mange apparater som står i standby-modus? Det er vist at en gjennomsnittlig enebolig kaster bort 400-500 kr i året på apparater som står i standby-modus. Les mer om tipsene hos DinSide her. PS: visste du at du kan finne estimerte fremtidspriser fra Nasdaq her? Les mer om ord, uttrykk og fakta om strøm her.


Har du noe du vil dele med oss, eller har du noen spørsmål?