
Finn beste og billigste boliglån 2023
Skal du søke boliglån? Sammenlign rente og tilbud fra mange forskjellige banker, slik at du får det beste og billigste boliglånet. Vi har funnet frem en gratis anbudstjeneste fra Tjenestetorget hvor du kan sammenligne tilbud fra mange forskjellige banker samtidig, kun ved å fylle ut ett enkelt skjema.
Innhent og sorter etter lavest rente, sammenlign vilkår og betingelser, og velg banken med det beste boliglånet for ditt behov. Fyll ut ett enkelt skjema med opplysninger om din personlige økonomi, deretter vil kvalifiserte banker konkurrere om å tilby det beste boliglånet. Enklere blir det ikke.
Søk om boliglån, boliglån for unge, refinansiering, førstehjemslån eller fastrentelån ved å følge skjemaknappen under - det er gratis og uforpliktende.
Eksempel: Nominell rente 1,69 % gir effektiv rente 1,75 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 467.058, totalt kr 2.467.058
Tips og råd ved valg av boliglån
Slik finner du det beste boliglånet
Vårt beste råd er å sammenligne flere banker og ta kontakt med disse for å høre om renten og nedbetalingstiden. Enkelte banker tilbyr gode organisasjonsrabatter og vilkår hvis du har andre produkter som kvalifiserer deg til boliglånet. Alderen din har også mye å si, de billigste boliglånene tilbys ofte ungdom mellom 18-33 år.
Sammenlign rente via Finansportalen
Finansportalen er en tjeneste fra Forbrukerrådet som tilbyr en sammenligningstjeneste for boliglån. Her kan du enkelt sammenligne boliglån fra over 250 forskjellige banker sortert i en oversiktlig liste. Merk at noen av bankene forutsetter andre produkter før du kan velge boliglånet.
Annuitetslån eller serielån?
Det enkle svaret er at det økonomisk sett lønner seg å velge et serielån, men dette anbefales kun for de som har råd til å betale større avdrag. Med et serielån betaler man større avdrag i starten og står raskere igjen med et lavere lånebeløp hvor renten har mindre å si. Et annuitetslån koster det samme gjennom hele perioden, forutsatt at renten holdes lik, og vil dermed ha mindre avdrag i starten enn serielån.
Hvor lang nedbetalingstid bør jeg velge?
Her er det snakk om personlig økonomi og hvor store avdrag man selv har råd til å betale. Husk at jo lavere nedbetalingstid du velger desto billigere blir boliglånet totalt sett. Du kan spare flere hundre tusen kroner på å kutte nedbetalingstiden med 5-10 år.
Lær mer hos boligkjøperskolen
Hos Penger.no finner man veiledninger til de som skal eller vurderer å kjøpe bolig. Her får du tips, triks og fallgruver som du må være varsom på - både på visningen, ved budrunden og etter kjøpet.
Eksempel: Nominell rente 1,69 % gir effektiv rente 1,75 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 467.058, totalt kr 2.467.058
Belåningsgraden har mye å si
Vanligvis stiller bankene krav om 15 % egenkapital for primærbolig. I enkelttilfeller kan bankene gjøre visse unntak her, men det avhenger av søkerens økonomiske situasjon og annet. Sekundærboliger, for eksempel i Oslo, stiller per dags dato krav om 40 % egenkapital, men dette avhenger av stedet.
Skal man kjøpe en bolig til 3.000.000 kr, må man normalt sett stille med 450.000 kr egenkapital for å dekke kravet om 15 %. Mange banker vil derimot tilby en bedre effektiv rente dersom belåningsgraden blir lavere, og den beste renten får man gjerne ved 50 % belåningsgrad.
Det kan være lurt å sjekke om boligen har hatt verdistigning. Dersom boligen øker i verdi, vil belåningsgraden reduseres, noe som kan være et godt forhandlingsgrunnlag til en bedre rente.
Boliglån med kausjonist
Enkelt forklart er en kausjonist en person som stiller seg økonomisk ansvarlig for boliglånet ditt. En kausjonist kan være dine foreldre eller noen andre som står deg nær. En av de vanligste løsningene å bruke i kausjon er realkausjon, det vil si at kausjonisten stiller sikkerhet (pant) f.eks i sin egen bolig. Skulle lånetaker få det vanskelig økonomisk og ikke klare å dekke lånet, kan banken kreve at kausjonisten betaler avdraget på lånet. Det er et stort ansvar for begge to og man må være forberedt på hvilket ansvar man får.
Egenkapital ved boliglån
Egenkapital er penger du har spart opp selv. For å få boliglån stilles det krav om minimum 15 % egenkapital av det boligen koster, resten kan lånes av banken. For eksempel vil en leilighet/bolig til 2 millioner kreve 300 000 kr i egenkapital, og 1 700 000 kr i boliglån.