Boliglån

Finn beste og billigste boliglån 2024

Skal du søke boliglån? Sammenlign rente og tilbud fra mange forskjellige banker, slik at du får det beste og billigste boliglånet. Vi har funnet frem en gratis anbudstjeneste hvor du kan sammenligne tilbud fra mange forskjellige banker samtidig, kun ved å fylle ut ett enkelt skjema.

Innhent og sorter etter lavest rente, sammenlign vilkår og betingelser, og velg banken med det beste boliglånet for ditt behov. Fyll ut ett enkelt skjema med opplysninger om din personlige økonomi, deretter vil kvalifiserte banker konkurrere om å tilby det beste boliglånet. Enklere blir det ikke.

Søk om boliglån, boliglån for unge, refinansiering, førstehjemslån eller fastrentelån ved å følge skjemaknappen under - det er gratis og uforpliktende.

Eksempel: Nominell rente 3,89 % gir effektiv rente 3,99 %, 4 mill. over 25 år, kostnad kr 2.276.385, totalt kr 6.276.385

Belåningsgraden har mye å si


Belåningsgraden er et begrep som brukes i sammenheng med boliglån og refererer til hvor stor andel av boligens verdi som blir finansiert gjennom lånet. Vanligvis stiller bankene krav om 15 % egenkapital for primærbolig. I enkelttilfeller kan bankene gjøre visse unntak her, men det avhenger av søkerens økonomiske situasjon og annet. Sekundærboliger, for eksempel i Oslo, stiller per dags dato krav om 40 % egenkapital, men dette avhenger av stedet.

Skal man kjøpe en bolig til 3.000.000 kr, må man normalt sett stille med 450.000 kr egenkapital for å dekke kravet om 15 %. Mange banker vil derimot tilby en bedre effektiv rente dersom belåningsgraden blir lavere, og den beste renten får man gjerne ved 50 % belåningsgrad. Det kan være lurt å sjekke om boligen har hatt verdistigning. Dersom boligen øker i verdi, vil belåningsgraden reduseres, noe som kan være et godt forhandlingsgrunnlag til en bedre rente.

Tips og råd ved valg av boliglån


Ettersom et boliglån ofte er den største investeringen en person gjør, er det lurt å ta noen viktige faktorer i betraktning. I dagens marked finnes det godt over tusen forskjellige boliglån, og da bør man gjøre grundige research for å få det boliglånet som passer best for deg. Her er noen gode tips og råd som kan hjelpe deg med å ta informerte beslutninger:

Vårt beste råd er å sammenligne flere banker og ta kontakt med disse for å høre om renten og nedbetalingstiden. Enkelte banker tilbyr gode organisasjonsrabatter og vilkår hvis du har andre produkter som kvalifiserer deg til boliglånet. Alderen din har også mye å si, de billigste boliglånene tilbys ofte ungdom mellom 18-33 år. For å få enda bedre oversikt over prisene på boliglån, kan du bruke en lånekalkulator for å estimere kostnadene ved ulike lånescenarioer.

Finansportalen er en tjeneste fra Forbrukerrådet som tilbyr en sammenligningstjeneste for boliglån. Her kan du enkelt sammenligne boliglån fra over 250 forskjellige banker sortert i en oversiktlig liste. Merk at noen av bankene forutsetter andre produkter før du kan velge boliglånet.

Det enkle svaret er at det økonomisk sett lønner seg å velge et serielån, men dette anbefales kun for de som har råd til å betale større avdrag. Med et serielån betaler man større avdrag i starten og står raskere igjen med et lavere lånebeløp hvor renten har mindre å si. Et annuitetslån koster det samme gjennom hele perioden, forutsatt at renten holdes lik, og vil dermed ha mindre avdrag i starten enn serielån. Hvis du foretrekker forutsigbarhet og jevne månedlige avdrag, kan et annuitetslån være et godt alternativ. Dersom du ønsker å nedbetale gjelden raskere og er komfortabel med større avdrag i starten, kan serielån være mer hensiktsmessig.

Her er det snakk om personlig økonomi og hvor store avdrag man selv har råd til å betale. Husk at jo lavere nedbetalingstid du velger desto billigere blir boliglånet totalt sett. Du kan spare flere hundre tusen kroner på å kutte nedbetalingstiden med 5-10 år.

Egenkapital spiller en viktig rolle når det gjelder kjøp av bolig og er penger du har spart opp selv. Å ha tilstrekkelig egenkapital er gunstig av flere grunner. For det første kan det bidra til å redusere lånebeløpet og dermed også de totale lånekostnadene. Jo mer egenkapital du har, desto mindre penger må du låne fra banken, og dermed kan du potensielt få lavere rente og bedre lånevilkår. For å få boliglån stilles det krav om minimum 15 % egenkapital av det boligen koster, resten kan lånes av banken. For eksempel vil en leilighet/bolig til 2 millioner kreve 300 000 kr i egenkapital, og 1 700 000 kr i boliglån.

Enkelt forklart er en kausjonist en person som stiller seg økonomisk ansvarlig for boliglånet ditt. En kausjonist kan være dine foreldre eller noen andre som står deg nær. En av de vanligste løsningene å bruke i kausjon er realkausjon, det vil si at kausjonisten stiller sikkerhet (pant) f.eks i sin egen bolig. Skulle lånetaker få det vanskelig økonomisk og ikke klare å dekke lånet, kan banken kreve at kausjonisten betaler avdraget på lånet. Det er et stort ansvar for begge to og man må være forberedt på hvilket ansvar man får.

Miljøvennlig boliger: Grønt boliglån


Et grønt boliglån er en type boliglån som er spesifikt rettet mot finansiering av energieffektive og miljøvennlige boliger som har energimerking A eller B. Dette boliglånet belønner bærekraftige valg ved å tilby gunstige rentebetingelser og vilkår. Ved å velge et grønt boliglån kan du oppnå økonomiske fordeler samtidig som du reduserer energiforbruket og utslippene fra hjemmet ditt, og dermed bidra til å skape en mer bærekraftig fremtid. Hvilken banker som tilbyr grønne boliglån og hvilken betingelser de har kan variere, hør med din bank om de tilbyr dette boliglånet.

Boliglån for unge

Boliglån for unge er en spesiell type boliglån som er utviklet for unge under 34 år. Disse lånene har ofte gunstige betingelser og vilkår som er skreddersydd for å imøtekomme behovene til unge låntakere. Med boliglån for unge kan man dra nytte av lån med lavere effektiv rente og egne økonomiske rådgivere for boligkjøp. Dette gjør det lettere for unge mennesker å komme inn på eiendomsmarkedet og realisere drømmen om å eie en bolig.

Slik får du det billigste boliglånet


1

Fyll ut skjemaet

Fyll ut skjemaet med opplysninger om deg selv og din personlige økonomi, og opplysninger om eventuell medsøker. Innen kort tid mottar du tilbud.

2

Sammenlign boliglån

Når alle tilbud er mottatt kan du enkelt sammenligne rente og vilkår fra de forskjellige bankene. Husk at du har full rett til å takke nei til alle tilbudene.

3

Velg og vrak

Velg den banken som har tilbyr den beste renten og de beste vilkårene for din situasjon. Enkelt, raskt og oversiktlig.

Eksempel: Nominell rente 3,89 % gir effektiv rente 3,99 %, 4 mill. over 25 år, kostnad kr 2.276.385, totalt kr 6.276.385