Billigste forbrukslån 2024

forbrukslån-bilde

Finn beste forbrukslån 2024

I dag finnes det svært mange banker og låneformidlere som tilbyr forbrukslån i Norge, og det kan være vanskelig å finne det beste forbrukslånet. Forbrukslån er en attraktiv låneform og stiller ikke krav om sikkerhet i eiendom. Forbrukslån har i tillegg blitt populært som refinansiering, for de som ønsker å samle dyre smålån i ett enkelt lån med lavere rente. Med utvalget som finnes kan det være vanskelig å velge riktig bank, og det skal godt gjøres å få det billigste forbrukslånet på første forsøk.

Det er uforpliktende å søke, og vi anbefaler at man prøver flere forskjellige banker før man bestemmer seg. Denne prosessen kan også forenkles ved å velge en låneformidler, som sørger for at din søknad behandles av flere forskjellige banker samtidig. Husk at renten settes individuelt etter søkeren, og er forskjellig fra bank til bank.

Her har vi satt sammen en liste med utvalgte banker og låneformidlere, slik at du enklere kan sammenligne rente og andre vilkår. Start søknadsprosessen ved å trykke på ønsket lånetilbyder under.

Sammenlign forbrukslån fra banker og låneformidlere


Sammenlign forskjellige banker og låneformidlere under.

Bank eller låneformidler?

Søk hos en bank for ett enkelt tilbud, eller søk via en låneformidler og få flere tilbud fra mange forskjellige banker. Husk at det er uforpliktende å søke, du kan derfor prøve flere låneformidlere og banker for å oppnå best mulig rente.

Santander

santander forbrukslån

Type: Bank

Lån: 30 000 - 400 000 kr

Eff. rente: 8,2 % - 28,8 %

Aldersgrense: 23 år

Min. inntekt: 200 000 kr

En solid bank med bra rente. Få tre betalingsfrie måneder per år, hvis du har hatt lån hos Santander i over seks måneder. Du kan også tegne betalingsforsikring som gir hjelp ved uførhet, arbeidsledighet eller dødsfall.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:7,9 - 17,9 %
Termingebyr:30 kr
Etabl.gebyr:950 kr
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-fre: 08:00 - 21:00

Tjenestetorget Finans

tfinans forbrukslån

Type: Låneformidler

Lån: 10 000 - 500 000 kr

Eff. rente: 6,06 - 38,54 %

Aldersgrense: 24 - 70 år

Min. inntekt: 200 000 kr

Tjenestetorget Finans er en låneformidler som samarbeider med 17 forskjellige banker. Tjenestetorget Finans videreformidler søknaden din til de aktuelle bankene, hvor du til slutt kan sammenligne tilbudene du mottar. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:6,9 - 24,9 %
Termingebyr:-
Etabl.gebyr:-
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-tor: 09:00 - 17:00

Sambla

sambla forbrukslån

Type: Låneformidler

Lån: 5 000 - 600 000 kr

Eff. rente: 6,82 - 48,76 %

Aldersgrense: 18 år

Min. inntekt: 120 000 kr

Sambla er en låneformidler som samarbeider med 20 forskjellige banker. Bankene vil konkurrere om å tilby det beste tilbudet, slik at du kan få lavest mulig rente. Over 280 000 kunder har sammenlignet forbrukslån via Sambla siden 2014.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:4,90 - 24,9 %
Termingebyr:-
Etabl.gebyr:-
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man: 09:00 - 20:30
Tir-ons: 13:00 - 20:30
Tor: 09:00 - 20:30
Fre: 09:00 - 17:00

Instabank

instabank forbrukslån

Type: Bank

Lån: 5 000 - 500 000 kr

Eff. rente: Eks. 10,97 %

Aldersgrense: 23 år

Min. inntekt: 250 000 kr

Instabank tilbyr forbrukslån i form av nedbetalingslån eller kredittramme, i tillegg til refinansiering av gjeld. Med fleksibel kredittramme kan du selv velge hvor mye du ønsker å tilbakebetale hver måned, pluss et minimumsbeløp. Ikke krav om norsk statsborgerskap.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:7,99 – 19,99 %
Termingebyr:45 kr
Etabl.gebyr:990 kr
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-fre: 07:00 - 20:00
Lør: 10:00 - 17:00

Bank Norwegian

norwegian forbrukslån

Type: Bank

Lån: 5 000 - 600 000 kr

Eff. rente: 6,57 - 30,25 %

Aldersgrense: 20 år

Min. inntekt: Fast

Bank Norwegian er en meget kjent tilbyder av forbrukslån i Norge, og er i tillegg kjent for sine kredittkort. De tilbyr en fleksibel kredittramme, rask respons og høy kundetilfredshet. Ingen etableringsgebyr på rammelån, ellers variabelt gebyr. Bank Norwegian tilbyr laveste rente på Grønt lån.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:5,99 - 20,99 %
Termingebyr:30 kr
Etabl.gebyr:5 000 - 600 000 kr: 0 - 995 kr
5 000 - 200 000 kr: 0 kr
5 000 - 350 000 kr: 950 kr
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-fre: 10:00 - 16:00

Vi gjør oppmerksom på at økonomiske beslutninger også bør bygge på informasjon fra selskapenes egne nettsider. Merk at listen kun viser et utdrag av banker og låneformidlere i Norge. Dersom du finner feil med innholdet, vennligst ta kontakt.

Slik sammenligner vi forbrukslån


Når vi sammenligner forbrukslån, er vi alltid på utkikk etter den laveste effektive renten. Den største utfordringen med dette er at renten blir bestemt av banken basert på en individuell vurdering, og kan variere fra en person til en annen. De lovpålagte eksempelrentene er et godt utgangspunkt, men det er viktig å merke at rentene er eksempler, og kan variere fra renten du selv mottar. I tillegg til rente ser vi på minimumsrente, maksimumsrente, etableringsgebyr og termingebyr, samt antall samarbeidspartnere (altså banker) for låneformidlerne.

Spørsmål om forbrukslån


Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Dette betyr at du ikke trenger å stille fast eiendom som sikkerhet når du låner, slik man ofte gjør ved boliglån og billån. Renten på forbrukslån er derfor veldig høy, men gjerne rimeligere enn renten på kredittkort.

Det er banken som tilbyr lånet, mens låneformidleren er et mellomledd som sørger for å formidle søknaden videre til en eller flere banker. Med en låneformidler kan du nå frem til flere banker med én enkelt søknad, men du kan også gå direkte til banken om du heller foretrekker dette. Finansagent er et annet navn for låneformidler.

De fleste banker tilbyr forbrukslån inntil 500.000 kr, men denne grensen avhenger av søkerens økonomiske situasjon. Banken vil foreta en helhetsvurdering, og deretter får du vite hvor mye du kan få i lån. Inntekt og eksisterende gjeld er noen av faktorene som spiller inn.

Ettersom renten på forbrukslån er veldig høy anbefales det å innbetale lånet på kortest mulig tid. Velger man en kort nedbetalingstid vil man ende opp med å betale mindre for lånet. Standard nedbetalingstid på forbrukslån er 1-5 år, mens refinansiering er 1-15 år.

De fleste banker stiller krav om både alder, statsborgerskap, fast inntekt og at søkeren ikke har betalingsanmerkninger. Hva som gjelder avhenger av den aktuelle banken eller låneformidleren. I tillegg skal søkerens gjeld ikke overstige 5 ganger årsinntekt, og søkeren må tåle en potensiell renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld.

Tidligere hadde bankene kun tilgang til søkerens inntekt, men i 2019 kom det et gjeldsregister hvor bankene nå får innblikk i søkerens eksisterende forbruksgjeld. Dette gjelder forbrukskreditt, kredittkort og forbrukslån, og vil bidra til å dempe veksten av usikrede lån i Norge.

Forbrukslån gir i likhet med varekjøp 14 dagers angrerett i henhold til angrerettloven. Loven gjelder ved fjernsalg og salg utenom faste forretningslokaler. Ved bruk av angreretten må du tilbakebetale hele lånebeløpet, pluss renter for perioden.

Hvilket forbrukslån er best i test?


Det finnes få objektive tester av forbrukslån fra dagens marked. Bankenes renter og vilkår endres ofte, og samtidig blir rentene satt individuelt. Med dette i betraktning vil det være nesten umulig å sette sammen en oversikt av typen "forbrukslån best i test".

Dette kan sammenlignes med for eksempel bilforsikring, hvor prisen avhenger av forsikringsselskapet, søkerens alder, bilmerke, årsmodell, bonus, antall forsikringer og mer. Her også finnes det få tester, og svært få av disse vil representere prisen man selv oppnår ved å søke.

Lag din egen test av forbrukslån

Vår største anbefaling er å prøve flere forskjellige låneformidlere og banker, og til slutt velge det beste forbrukslånet for deg personlig. Du kan fort bruke lenger tid på å lese deg frem i en test av forbrukslån, enn tiden det tar å søke hos alle aktuelle banker. Husk at det er uforpliktende å sende inn en søknad, og du har full rett til å takke nei til alle tilbud du mottar. På den måten kan du lage din egen test av forbrukslån.

Slik får du beste og billigste forbrukslån


Ønsker du å finne det beste og billigste forbrukslånet? Når du skal velge et forbrukslån, er det flere faktorer å vurdere, slik som effektiv rente, vilkår og gebyrer. Vi vil gi deg nyttige tips og råd for å gjøre valget ditt enklere. Les om hva du bør vurdere, priser og populære produkter. Få veiledning for å finne det rette forbrukslånet for dine behov. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Nedbetalingstiden har mye å si for hvor dyrt forbrukslånet blir. Med en kort nedbetalingstid vil månedsbeløpet bli høyere, men den totale kostnaden for lånet vil bli lavere. Jo raskere man tilbakebetaler lånet, desto kortere tid får resten løpe. Vi anbefaler at man finner et godt balansepunkt her, slik at man betaler det man har råd til. Husk at det også er mulig å betale mer i enkelte perioder når økonomien strekker til.

Renten på forbrukslån settes individuelt, som betyr at renten du får kan variere fra den oppgitte eksempelrenten. Med dette i betraktning kan det være lurt å be om tilbud fra flere banker, slik at du kan sammenligne renten du personlig har fått. Det er uforpliktende å sende inn en søknad, så du kan innhente tilbud fra så mange banker og låneformidlere som du måtte ønske. Du har full rett til å takke nei til alle tilbudene.

Det er den effektive renten som best representerer kostnaden ved forbrukslånet. Effektiv rente er det samme som nominell rente pluss eventuelle gebyrer. De fleste forbrukslån har både termingebyr og etableringsgebyr, som begge vil være med på å øke kostnaden ved lånet, og disse varierer fra et selskap til et annet.

Mange tenker at banken har full oversikt, men slik er det ikke alltid. Ofte kan det lønne seg å ta en samtale med banken for å fortelle grundigere om sin økonomiske situasjon, slik at banken til slutt kan tilby en bedre rente. Det er ikke alle banker som er åpne for pruting, men det kan lønne seg å prøve.

Forbrukslån med lav rente


Renten man får ved forbrukslån avhenger av den individuelle vurderingen av deg som person. De ulike bankene har ulike kriterier, som minste- og maksrente, og vektlegger økonomien forskjellig. De fleste bankene har faste termingebyr og etableringsgebyr, og jo høyere disse er, desto høyere blir den effektive renten dersom vi antar lik nominell rente. Det er altså ikke den nominelle renten som bestemmer den totale kostnaden på lånet, men den effektive, som er nominell renten pluss alle gebyrer. Skal du oppnå forbrukslån med lav rente må du derfor sammenligne flere forskjellige tilbud, og alltid se etter den effektive renten.

Renten på forbrukslån er individuell. Du får forbrukslån med lav rente ved å innhente så mange tilbud som mulig, og deretter sammenligne den effektive renten. En god økonomi over tid og gode personlige forhold vil gjenspeile en bedre rente fra banken.

Still sterkere med medsøker

Medsøker, også kalt medlåntaker, vil si at man søker refinansiering eller lån, sammen med en annen person. Ved å søke forbrukslån med medsøker økes mulighetene for å få innvilget lånet fra banken. Samtidig kan det være med på gi bedre rentebetingelser på lånet. Dersom valgt medsøker har betalingsanmerkninger eller annet som vil være negativt for søknaden, kan det bli vanskelig å få innvilget lånebeløpet.

Fordeler med en låneformidler

Velger du en låneformidler som samarbeider med mange forskjellige banker, vil du enkelt kunne sammenligne de forskjellige rentene. Merk at det varierer hvordan låneformidlerne opererer - noen sender kun det beste av alle tilbudene mens andre sender alle. Det kan derfor være lurt å sette seg litt inn i hvordan prosessen fungerer, slik at du får god kontroll på tilbudene du mottar. Prøv gjerne flere låneformidlere, slik at du kan sammenligne tilbudene.

Har jeg behov for lånet?

Det er lett å la seg lokke av alle lånetilbud som er ute på markedet. Mange lånetilbydere lokker med sine laveste renter, mens for mange vil disse være urealistiske. Det kan være forlokkende med et forbrukslån når man ser at egen økonomi stagnerer, men dette kan fort bli et dyrt lån som må betales over flere år fremover uten at behovet egentlig var til stede. Det er lurt å vurdere alternativene man har - kanskje kan du bruke et kredittkort, og tilbakebetale før rentene begynner å løpe?

Hvordan finner du det billigste forbrukslånet?


Det billigste forbrukslånet får du ved å sammenligne mange forskjellige, personlige tilbud. Bruker du en låneformidler kan du raskt komme i kontakt med mange forskjellige banker, uten å måtte sende en drøss med søknader. Enkelte låneformidlere sender alle aktuelle tilbud, mens andre sender kun det beste. Det er lurt å velge en låneformidler som viser alle tilbudene du har fått, slik at du selv kan sjekke rentene. Velg gjerne flere forskjellige låneformidlere, slik at du kan sammenligne de samme tilbudene fra flere aktører. Når du har en liste over alle tilbud, kan du selv velge det billigste og beste forbrukslånet.

Bedre vilkår med medsøker?

De fleste bankene tilbyr mulighet for medsøker. En medsøker er når du søker sammen med en annen person, slik at dere begge står ansvarlige for tilbakebetaling av lånet. Dette kan gjøre det enklere å nå rammene du ønsker. Kanskje får du mulighet til å velge en kortere nedbetalingstid, slik at den totale kostnaden på lånet blir lavere.

Hvorfor har forbrukslån høy rente?

Forbrukslån er en større risiko for banken enn boliglån og billån, derfor er også renten mye høyere. Dersom et forbrukslån blir misligholdt, har långiver ikke rett til å selge hverken bolig, bil eller andre eiendeler for å dekke inn beløpet. Renten er altså høyere slik at långiveren unngår tap.

I mange tilfeller er renten ved forbrukslån lavere enn den ved kredittkort, og kan dermed være fordelaktig. Kredittkort har derimot fordelen med rentefri kreditt i et visst antall dager, gjerne mellom 30 - 45 dager.

Refinansiering av gjeld og smålån


Ønsker du å refinansiere gjeld? Refinansiering er å ta opp et nytt lån med lavere kostnad for å nedbetale ett eller flere eksisterende lån. Banken betaler din gjenstående gjeld og gir deg et nytt lån som du betaler. Dette kan være en fordel for de som har mange forskjellige eksisterende lån, med mange avbetalinger som hoper seg opp. Ved å samle all gjeld inn i ett større lån kan man redusere månedskostnaden betraktelig, samt øke nedbetalingstiden, oppnå lavere gebyrer og generelt sett få bedre vilkår.

Hvem tilbyr refinansiering?

Fra vår oversikt ser vi at de fleste aktørene tilbyr refinansiering, og selv her kan det være en fordel å velge en låneformidler. Med en låneformidler kan du nå frem til flere forskjellige banker, slik at du får den beste refinansieringen. Det er ofte ulike vilkår på refinansiering og forbrukslån, så det lønner seg å sammenligne flere for å ende opp med billig refinansiering eller et billig forbrukslån.

Hvordan fungerer søknadsprosessen?


Før du får innvilget et forbrukslån må du gjennomgå følgende steg. Først velger du ønsket lånebeløp og nedbetalingstid. For et forbrukslån er maksimal nedbetalingstid 5 år. I neste steg vil du bli bedt om å fylle inn dine og eventuelt medsøkers personalia, og når dette er gjort kan du sende inn din søknad.

Banken vil foreta en kredittsjekk av deg som kunde. De sjekker at du har bestått de generelle kravene til bruttoinntekt, alder, statsborgerskap og om du har betalingsanmerkninger. I tillegg vil de vurdere din økonomiske situasjon over en gitt periode, blant annet om du har vært ansatt i lengre tid, eller om du er selvstendig næringsdrivende. Merk at det gjerne er en maksgrense på søkerens alder pluss valgt nedbetalingstid.

Med det nye gjeldsregisteret vil banken lettere kunne sjekke din eksisterende gjeld, slik at de kan se om du klarer å betjene lånet. De nye reglene fra 2019 sier at det ikke er lov å ha mer gjeld enn 5 ganger årsinntekt, i tillegg til at kunden må tåle en mulig renteøkning på 5 prosentpoeng. Med disse reglene blir det altså vanskeligere å få innvilget forbrukslån, men dette er til kundens eget beste.

Skulle du få avslag på søknaden din, så er det mulig å ta kontakt med banken for å høre om hvorfor. Ofte er årsaken manglende inntekt, for høy eksisterende gjeld, eller at kunden ikke har vært fast ansatt lenge nok.

Krav om alder, inntekt og annet


Forbrukslån stiller krav om blant annet alder og inntekt, for å sikre betjeningsevnen ved lånet. I likhet med boliglån finnes det en maksgrense for hvor mye du kan låne, som avhenger av din årsinntekt. Denne grensen er satt til 5 ganger brutto årslønn, og sørger for at forbrukere ikke låner mer enn de kan betjene i lengden.

Forbrukslån har 18 års aldersgrense i henhold til norsk lov, men denne grensen er ofte høyere i praksis. De fleste bankene operer med 21 eller 23 års aldersgrense, og tillegg settes det ofte en øvre aldersgrense på nærmere 70 år. Ofte er det krav om at søkerens alder pluss valgt låneperiode ikke skal overstige denne øvre grensen.

Det nye gjeldsregisteret

Tidligere har bankene kun får innsikt i kundens inntekt, men ikke eksisterende gjeld, med mindre kunden opplyste om dette. Det nye gjeldsregisteret er et felles verktøy for bankene, som alle banker skal rapportere til. Med dette får bankene tilgang til alt av kundens forbruksgjeld, og gjelder til og med for småkjøp med kredittkort. Med dette blir det vanskeligere å få innvilget forbrukslån, kredittkort, og til og med boliglån.

Sjekk din egen gjeld

Dersom du for eksempel har et kredittkort liggende, selv om du ikke har brukt det, så vil dette ligge i gjeldsregisteret som en kreditt du har tatt ut. Det kan derfor være lurt å logge inn på gjeldsregisteret og sjekke at alt er som det skal, og eventuelt kvitte deg med kredittkort du ikke bruker, ved å ta kontakt med den aktuelle banken.

Oppsummering: Slik får du billigste og beste forbrukslån


I denne artikkelen har vi satt sammen en liste over utvalgte banker og låneformidlere, slik at du enklere kan innhente mange tilbud og oppnå det beste forbrukslånet for din egen økonomiske situasjon. Artikkelen gir nyttige tips og forklaringer, slik at du enklere kan forstå hvordan forbrukslån-markedet fungerer, og hva du bør se etter.

Slik får du det billigste forbrukslånet

  1. Finn ut hvor stort lån du trenger og velg en passende nedbetalingstid.
  2. Bestem om du skal søke sammen med en annen person, og sammen stå ansvarlige for lånet.
  3. Innhent så mange tilbud som mulig før du bestemmer deg. Prøv gjerne flere banker og låneformidlere.
  4. Sammenlign den effektive renten, ikke den nominelle.
  5. Velg det beste og billigste forbrukslånet for ditt behov.

Slik innhenter du tilbud

1

Fyll ut lånesøknad

Trykk på skjemaknappen og vi videresender deg til valgt låneformidler eller bank. Deretter fyller du ut skjemaet med nødvendige opplysninger, og sender det inn.

2

Vent på svar

Hvor lang tid det tar før du får svar avhenger av den aktuelle banken eller låneformidleren. En låneformidler må gjerne vente på svar fra mange banker, og kan derfor ta litt lenger tid.

3

Vurder tilbudene

Dersom du består kredittsjekken og søknaden blir godkjent, vil du innen kort tid motta et uforpliktende tilbud fra banken. Vurder tilbudet, og husk at du har full rett til å avslå tilbudet.