Forbrukslån: Låne penger uten sikkerhet

forbrukslån-bilde

Slik låner du penger uten sikkerhet

Det finnes i dag en rekke aktører som tilbyr forbrukslån på det norske markedet, men hva skiller egentlig alle disse aktørene fra hverandre? Vi har sammenlignet noen av Norges største tilbydere av forbrukslån, slik at du kan få en enkel oversikt over rente og gebyrer. Forbrukslån er lån uten sikkerhet, som betyr at du kan låne penger til det du måtte ønske uten å stille sikkerhet i dine eiendeler.

Vårt største tips til å få det billigste forbrukslånet er først og fremst å velge en kort nedbetalingstid. Velger du en kort nedbetalingstid blir månedsbeløpet noe høyere, men den totale nedbetalte summen blir mye lavere ettersom renten vil løpe over en kortere periode. Ettersom lånesøknader er uforpliktende anbefaler vi å sammenligne flest mulig tilbud, slik at du kan velge lånet med den laveste renten.

Sammenlign forbrukslån ved å trykke på knappen under.

Sammenlign rente på lån


Sammenlign forskjellige banker og låneformidlere under.

Ettersom renten varierer avhengig av bank og søker, så har bankene gitt ut eksempelrenter som demonstrerer kostnadene ved de forskjellige lånene. For å gjøre oversikten så enkel som mulig har vi sett på de lovpålagte eksempelrentene som bankene opplyser om, og rangert bankene etter disse. For låneformidlere har vi lagt et større fokus på antall samarbeidspartnere (banker), slik at du kan motta flest mulig tilbud.

Bank eller låneformidler?

En låneformidler sender søknaden din videre til et visst antall banker, slik at du kan motta mange forskjellige tilbud uten å måtte sende en drøss med søknader selv. En bank vil sende deg ett enkelt tilbud. Vi anbefaler bruk av en låneformidler for å motta flest mulig tilbud.

Santander

santander forbrukslån

Type: Bank

Lån: 30 000 - 400 000 kr

Eff. rente: 8,2 % - 28,8 %

Aldersgrense: 23 år

Min. inntekt: 200 000 kr

En solid bank med bra rente. Få tre betalingsfrie måneder per år, hvis du har hatt lån hos Santander i over seks måneder. Du kan også tegne betalingsforsikring som gir hjelp ved uførhet, arbeidsledighet eller dødsfall.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:7,9 - 17,9 %
Termingebyr:30 kr
Etabl.gebyr:950 kr
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-fre: 08:00 - 21:00

Tjenestetorget Finans

tfinans forbrukslån

Type: Låneformidler

Lån: 10 000 - 500 000 kr

Eff. rente: 6,06 - 38,54 %

Aldersgrense: 24 - 70 år

Min. inntekt: 200 000 kr

Tjenestetorget Finans er en låneformidler som samarbeider med 17 forskjellige banker. Tjenestetorget Finans videreformidler søknaden din til de aktuelle bankene, hvor du til slutt kan sammenligne tilbudene du mottar. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:6,9 - 24,9 %
Termingebyr:-
Etabl.gebyr:-
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-tor: 09:00 - 17:00

Sambla

sambla forbrukslån

Type: Låneformidler

Lån: 5 000 - 600 000 kr

Eff. rente: 6,82 - 48,76 %

Aldersgrense: 18 år

Min. inntekt: 120 000 kr

Sambla er en låneformidler som samarbeider med 20 forskjellige banker. Bankene vil konkurrere om å tilby det beste tilbudet, slik at du kan få lavest mulig rente. Over 280 000 kunder har sammenlignet forbrukslån via Sambla siden 2014.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:4,90 - 24,9 %
Termingebyr:-
Etabl.gebyr:-
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man: 09:00 - 20:30
Tir-ons: 13:00 - 20:30
Tor: 09:00 - 20:30
Fre: 09:00 - 17:00

Instabank

instabank forbrukslån

Type: Bank

Lån: 5 000 - 500 000 kr

Eff. rente: Eks. 10,97 %

Aldersgrense: 23 år

Min. inntekt: 250 000 kr

Instabank tilbyr forbrukslån i form av nedbetalingslån eller kredittramme, i tillegg til refinansiering av gjeld. Med fleksibel kredittramme kan du selv velge hvor mye du ønsker å tilbakebetale hver måned, pluss et minimumsbeløp. Ikke krav om norsk statsborgerskap.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:7,99 – 19,99 %
Termingebyr:45 kr
Etabl.gebyr:990 kr
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-fre: 07:00 - 20:00
Lør: 10:00 - 17:00

Bank Norwegian

norwegian forbrukslån

Type: Bank

Lån: 5 000 - 600 000 kr

Eff. rente: 6,57 - 30,25 %

Aldersgrense: 20 år

Min. inntekt: Fast

Bank Norwegian er en meget kjent tilbyder av forbrukslån i Norge, og er i tillegg kjent for sine kredittkort. De tilbyr en fleksibel kredittramme, rask respons og høy kundetilfredshet. Ingen etableringsgebyr på rammelån, ellers variabelt gebyr. Bank Norwegian tilbyr laveste rente på Grønt lån.

Velg

Annonselenke

Mer informasjon
Nom. rente:5,99 - 20,99 %
Termingebyr:30 kr
Etabl.gebyr:5 000 - 600 000 kr: 0 - 995 kr
5 000 - 200 000 kr: 0 kr
5 000 - 350 000 kr: 950 kr
Låneperiode:1 - 5 år
Refinansiering:Ja
Kundeservice:Man-fre: 10:00 - 16:00

Vi gjør oppmerksom på at økonomiske beslutninger også bør bygge på informasjon fra selskapenes egne nettsider. Oversikten på denne siden er ikke en komplett liste av alle banker og låneformidlere i Norge. Dersom du finner feil med innholdet, vennligst ta kontakt.

Hvordan rangerer vi forbrukslån?


Det viktigste for det beste forbrukslånet er at renten er lavere enn den hos konkurrentene. Den største utfordringen med å sammenligne rentene til de forskjellige bankene er at renten er avhengig av søkerens økonomiske profil. For å gjøre dette så rettferdig som mulig har vi valgt å bruke de lovpålagte eksempelrentene som utgangspunkt for vurderingen. For låneformidlere har vi også satt et stort fokus på antall samarbeidspartnere (banker), ettersom renten vil variere fra hvilken bank du mottar tilbud fra. I tillegg til eksempelrente har vi tatt med maksrente, minsterente, termingebyr og etableringsgebyr.

Forbrukslån: Lån penger uten sikkerhet


Hvordan foregår søknadsprosessen for et forbrukslån? Vi gir deg en kort oversikt over fire trinn du må gjennom for å få et forbrukslån. Les mer om prosessen til høyre og få noen gode tips som kan hjelpe deg på veien.

Send inn en uforpliktende søknad med ønsket lånebeløp og nedbetalingstid. Velg en nedbetalingstid som gir en god balanse mellom månedskostnad og personlig økonomi. En kort nedbetalingstid øker månedskostnaden, men samtidig blir den totale kostnaden lavere.

Etter at søknaden er sendt vil denne gjennomgå en godkjenningsprosess. Godkjenningsprosessen sjekker om du består kravet til alder, inntekt og annet. Dersom du består denne vil søknaden sendes videre til banken slik at de kan foreta en grundigere kredittvurdering.

Vi anbefaler at du sammenligner minst to forskjellige tilbud, slik at du kan se hvilken bank som tilbyr de beste vilkårene. Den effektive renten er det viktigste med lånet, da denne består av nominell rente, gebyrer og andre kostnader ved forbrukslånet.

Dersom et av tilbudene du mottar virker tilfredsstillende har du mulighet til å godta dette tilbudet ved å signere låneavtalen. Dette gjøres ofte ved bruk av elektronisk signering med BankID, slik at prosessen blir rask, sikker og enkel for begge parter.

Slik finner du det beste og billigste lånet


I dag finnes det mange nettsider som rangerer forbrukslån og hvilke lån som er best i test. Slike rangereringer har både fordeler og ulemper, og det er viktig å være klar over disse før man bestemmer seg. Mange nettsider som rangerer forbrukslån baserer seg på de laveste rentene og de beste vilkårene som lånetilbyderen oppgir. Enkelte nettsider baserer seg også på gjennomsnittsrenten, eller eksempelrenten som lånetilbyderen oppgir. I begge tilfeller er det viktig å vite at disse rentene og vilkårene kan variere kraftig fra en søker til en annen. Selv om gjennomsnittsrenten er 15 %, så kan en person med god økonomi få tilbud om rente på 10 %, mens en annen får tilbud om rente på 20 %. Renten blir altså bestemt basert på en kredittvurdering av søkeren, samt hvor stort beløp og nedbetalingstid man ønsker. Selv om man velger banken med lavest gjennomsnittsrente, så er det ikke gitt at denne kan tilby den beste renten. Banken kan for eksempel være bedre egnet for andre lånebeløp, eller lengre tilbakebetalingstid. Vi anbefaler på grunnlag av dette at man velger en sammenligningstjeneste, eller en låneformidler. Da kan man selv sammenligne personlige tilbud og velge det beste og billigste lånet.

Hva er en medlåntaker?

En medlåntaker vil si at forbrukslånet søkes sammen med en annen person. Dersom man benytter seg av medlåntaker økes sjansen for innvilgelse av forbrukslån fra banken. Med medlåntaker vil banken vurdere søknaden som en lavere risiko ettersom to personer vil stå ansvarlige for tilbakebetaling av forbrukslånet. Det kan være vanlig for samboere og ektefeller å benytte seg av dette.

Forbrukslån eller kredittkort?

Et forbrukslån skiller seg fra kredittkort ved en rekke punkter. Et forbrukslån egner seg bedre til lån som skal løpe over lengre perioder, mens kredittkort egner seg best til kortsiktige lån som tilbakebetales før betalingsutsettelsen utløper. Renten er som regel høyere ved kredittkort, men dette gjelder kun dersom du overstiger grensen for rentefri kreditt, som avhenger av kredittkortet.

Er lånet nødvendig?

Det kan være lett å la seg lokke av alle tilbudene og reklamene fra dagens marked. Kanskje frister det med en ferie, en ny bil eller et oppussingsprosjekt. Selv om bankene viser til enkle og fleksible forbrukslån, hvor man kan nedbetale lånet når man selv ønsker eller lave månedskostnader, så er det viktig å være meget kritisk til disse tilbudene. Det er viktig å kun låne penger som kan tilbakebetales innen fornuftig tid.

Lån uten sikkerhet i bolig: Hvor mye kan du låne?


Din inntekt og grad av gjeld du har, er to faktorer som vil bestemme hvor mye lån du kan få uten sikkerhet. Vanligvis har du lov til å låne opptil fem ganger din årlige inntekt. Den maksimale lånesummen som ulike forbrukerlånselskaper er villige til å tilby varierer. For eksempel har noen banker en øvre grense for lån på opptil 600 000 kroner. Det er viktig å huske at maksimal nedbetalingstid på nye forbrukslån er fem år. Selv med det billigste forbrukslånet kan dette føre til høyere månedlige betalinger. På den annen side tilbakebetales et boliglån vanligvis over en periode på 20 til 30 år.

Ofte stilte spørsmål


Hvis du vurderer å låne penger, er det viktig å vurdere flere faktorer før du tar en avgjørelse. Disse inkluderer lånebeløpet, rentesatser, nedbetalingstid, eventuelle gebyrer og lånevilkår. Ved gjøre en vurdering av disse faktorene vil det hjelpe deg med å velge det lånet som passer best for deg og din økonomi. Til høyre har vi satt sammen en liten liste med ofte stilte spørsmål om forbrukslån. Kanskje får du svar på noe du har lurt på?

En søknad i seg selv er ikke bindende. Dersom søknaden du sender inn blir innvilget, vil du motta et lånetilbud. Lånetilbudet inneholder effektiv rente, lånebeløp og nedbetalingstid. Dersom du aksepterer dette lånetilbudet bindes du, men du har også full rett til å takke nei til tilbudet.

Etter at søknaden er innsendt må denne gjennomgå en del prosesser. Først utføres en automatisk sjekk for å se at opplysningene består minstekravene. Deretter utføres en kredittsjekk, og dersom denne godkjennes mottar du et tilbud. Etter at tilbudet er akseptert går det som regel et par dager før pengene er på konto.

For å søke om et forbrukslån krever banken en kopi av den siste skattemeldingen, samt de siste lønnsslippene fra arbeidsgiver. Dersom du er selvstendig næringsdrivende må du sende inn den siste næringsoppgaven, men bankene stiller som regel krav til minimum 3 år med virksomhet.

Forbrukslån og andre lån med renter gir deg rett til fradrag på skatten. Ifølge skatteetaten får du 25 % skattefradrag av renter og utgifter som du betaler på lånet. Dette betyr, med et praktisk eksempel, at dersom du betaler 20 000 kr i renter, så vil du få 5 000 kr trukket fra din inntektsskatt.

Beste forbrukslån: Oppsummert


Det beste forbrukslånet vil variere fra en person til en annen, avhengig av personlig økonomi og andre faktorer. Fra artikkelen har vi kommet frem til at det beste er å søke hos flest mulig banker, for deretter å sammenligne alle tilbudene. Til dette anbefaler vi bruk av en låneformidler, slik at du slipper å sende inn en drøss med forskjellige søknader. Husk at det er uforpliktende å sende inn en søknad, du kan derfor sammenligne så mange tilbud som du måtte ønske.

Fra våre tips ser vi at en kort nedbetalingstid gir et forbrukslån med lavere total kostnad, samt at kredittkort i visse tilfeller kan være foretrukket. Husk å vurder egen økonomi nøye, slik at du finner en god balanse mellom inntekt og månedskostnad. Skal man låne penger er det viktig at lånet tilbakebetales innen fornuftig tid, slik at rentene ikke blir for store.

Beste bank: Santander

Eks. nye lån: eff. rente 10,36 %, 130 073 kr o/5 år, kostnad 35 010 kr. Totalt: 165 083 kr.
Eks. refinansiering: eff. rente 9,80 %, 144 000 kr o/10 år, kostnad 78 549 kr. Totalt: 222 549 kr.


Annonselenke

1

Fyll ut ett skjema

Trykk på knappen i forbrukslånlisten vår og fyll ut en uforpliktende lånesøknad hos en låneformidler. Her kan du velge vanlig forbrukslån, eller refinansiering dersom du ønsker dette.

2

Motta det beste lånetilbudet

Låneformidleren vil videresende søknaden til alle sine samarbeidspartnere, og deretter sammenlignes tilbudene som mottas. Du mottar det beste av alle tilbudene.

3

Sammenlign vilkår

Etter en vurdering fra låneformidleren kan du selv studere vilkårene i tilbudet, og eventuelt sammenligne disse med andre tilbud. Tilbudet er ikke bindende.

* Effektiv rente er hentet fra selskapenes egne lovpålagte låneeksempler, som du finner ved hver bank og låneformidler i oversikten. Det er viktig å merke at denne renten kun er et eksempel, den reelle renten vil settes etter en personlig vurdering av søkeren, og kan bli både lavere, lik eller høyere.