Fliser

Fliser til hus

Billige fliser til bad, kjøkken og gulv 2024

Skal du pusse opp hjemme, eller kanskje bygge nytt? Med hundrevis av fliser å velge mellom, er det vanskelig å vite hva man skal gå for. Farge, størrelse, overflate og grovhet er noen av egenskapene ved de forskjellige flisene. Noen er beregnet til pynt, mens andre er bygget til å gå på. Noen er matte i overflaten, mens andre er blanke. Det finnes også frostsikre fliser, som er beregnet til utendørs bruk.

For å gjøre jobben lettere, har vi inkludert et utvalg billige fliser i en liste under, og sortert disse etter de forskjellige bruksområdene. Sjekk oversikten ved å trykke på knappen under.

Nettbutikk
gulvfliser fliser

Gulvfliser er et godt alternativ til et holdbart og slitesterkt gulv. Flisene passer like bra til hjemmet som i et industribygg. Fordelene med gulvflis er at de krever lite vedlikehold og er enkle å rengjøre, samt med et hav av muligheter til å velge mønster, farger og størrelse kan du designe kjøkkenet, badet eller gangen til slik du ønsker.

Velg
Nettbutikk
veggfliser fliser

Veggfliser er med på gjøre veggen på vaskerommet, kjøkkenet eller badet litt ekstra spennende. Flisene kan tåle både fettsprut og vann, og er ideelt til å bruke bak komfyren eller vasken på kjøkkenet.

Velg
Nettbutikk
mosaikkfliser fliser

Mosaikkfliser blir ofte brukt til gulv og vegg. Mange bruker mosaikk til flislegging av veggen over kjøkkenbenken eller til dusjen. Du kan også bruke flisene som dekorflis til å fremheve benker, peis og annet interiør. Hos de fleste flisbutikker får du kjøpt mosaikkflisene som brett slik at jobben med monteringen blir enklere.

Velg

Vi gjør oppmerksom på at oversikten kan inneholde feil eller mangler ved lesetidspunkt. Dersom du finner feil, vennligst ta kontakt.

Fliser til gulv, vegg eller terrasse?


Dersom det er på tide å bytte eller legge nye fliser hjemme, kan det være lurt å ha tenkt på hvilke typer fliser som best dekker ditt formåls behov. Det ligger kvalitetsforskjeller i de ulike flisene for å spesifikt kunne gi deg det du trenger, enten om det skulle være gulv-, terrasse- eller veggfliser. Flere flistyper kan ha store bruksområder som passer både kjøkken, baderom, grovkjøkken og entré, men det er viktig å ha undersøkt flistypen du skal ha slik at det passer bruksområdet ditt best mulig.

Når kan det være på tide å bytte fliser?


Flisene i hjemmet er utsatt for en god del slitasje. Dersom det dukker opp sprekker eller lignende ujevnheter i flisene, kan de med fordel byttes ut til både kvalitetsmessige og estetiske gevinster. Selv fugemassene mellom flisene varer ikke for alltid, og burde etter en del år fjernes og legges ny. Da kan det være tid for å bytte ut flisene samtidig, slik at både fugemassene og flisene holder samme høye standard. Selv billige fliser kan være av høy standard.

Våtromsfliser derimot er avhengig av et godt grunnarbeid. Under våtromsflisene ligger det membran som sørger for at husets indre konstruksjoner ikke tar inn vann. Derfor er det viktig med fagfolk som kan undersøke dette, slik at også det tekniske i våtrommet er i orden før man legger nye fliser.

Hvilke flistyper finnes?


Mosaikkfliser er en type flatdekorasjon bestående av små biter av porselen, glass eller stein sammensatt til ulike bilder eller mønstre. Mosaikkfliser passer godt inn i både baderom så godt som kjøkken og kan bidra til å gjøre rommene lunere og koseligere. Mosaikkfliser er et populært valg for både innendørs og utendørs dekorative prosjekter, da de er sterke, vanntette og enkle å vedlikeholde. De er forhåndsmontert på ark eller nett, noe som gjør det enklere å lage komplekse mønstre.

Kakkelflis, også kjent som keramiske fliser, er robuste fliser laget av brent leire. På grunn av deres høy vannabsorpsjon på ca 10 - 15 %, brukes de mye som veggfliser i fuktig områder som bad og kjøkken. Noen av fordelene kakkelflis har, er enkel rengjøring og estetiske variasjoner. Ulempen med kakkelflis er at den har lavere holdbarhet og motstand mot slitasje, kjemikalier og frost. Derfor bør du kun bruke kakkel på innendørs og unngå å bruke det utendørs eller på gulvet for å unngå risikoen for sprekker. Kakkelflis, kommer i ulike farger, mønstre og størrelser, gir ethvert rom et luksuriøst og moderne utseende. Selv om denne flisen er mer porøs enn klinkerflisen, blir de gjerne brukt mer som dekorasjon enn noe annet.

Klinkerfliser er en type keramiske flis som er kjent for sin høye holdbarhet og motstandskraft mot slitasje og værforhold. De består av brent keramisk flis av leire som har en betydelig høyere tetthet enn kakkelflisen, og har da lav porøsitet. Klinkerfliser er ideelle for gulver og vegg, samt utendørs bruk, på grunn av deres holdbarhet og evne til å tåle både varme og kulde. Vær oppmerksom på at klinkerfliser kanskje ikke tåler frost, så det er viktig å alltid sjekke produktinformasjonen før du bruker dem utendørs. Klinkerfliser kommer i forskjellige farger og størrelser, ofte med et naturlig og realistisk utseende som passer godt til både moderne og tradisjonelle prosjekter. De er også et populært valg for områder med mye trafikk i industrielle og kommersielle områder, takket være sin sterke motstand mot slitasje og lange levetid.

Kan du legge fliser selv? - Våtromsnormen


Ettersom det i dag finnes mange retningslinjer å ta hensyn til i hjemmene, undrer man seg ofte over hva man selv kan gjøre uten at dette går på bekostning av diverse forsikringer og regelverk. Heldigvis når det kommer til flislegging av bad, kan dette i stor grad utføres selv. Det er imidlertid viktig å ta hensyn til noen ting.

Først og fremst dersom man gyver løs på et våtrom man ønsker å fornye både grunningen og flisene ved, har vi en retningslinje som kalles våtromsnormen. Fordi denne normen ikke er lovpålagt - kan du dersom du ønsker det - legge både fuktsperre og membran selv, uten at du trenger autoriserte fagfolk. Dette betyr ikke at man ikke må være forsiktig. Forsikringer som dekker vannskader i hjemmet ditt, vil ikke gjelde dersom det oppstår vannlekkasjer etter at arbeidet er utført ukorrekt, eller om feil produkter er benyttet.

For å være helt sikker på at arbeidet blir utført korrekt, og fremdeles dekkes av forsikringer dersom det skulle bli lekkasjer, anbefales det å la fagfolk med våtromssertifikat gjøre jobben. Derimot å legge flisene kan gjøres selv, uten at dette kan gå utover forsikringer eller lignende. Bare husk å undersøke flisenes egenskaper, slik at de er egnet for våtrom!

Flisenes egenskaper


Flisene har egenskaper etter bruksområde, slik at det er hensiktsmessig å ha en generell forkunnskap om disse egenskapene når man velger fliser til sitt formål. Blant disse egenskapene finnes vannabsorpsjonshastighet, sklidempingsklasser og klassifisering om slitestyreevne. Les mer om dette til høyre:

Vannabsorpsjon oppgis som en prosentvis fuktkvote. Fuktkvoten finnes da ved at man i løpet av en viss tid ser på forholdet mellom vekten av et tørt keramisk materiale under et visst trykk, sammenlignet med materialets høyeste vannopptakspotensiale.

Dette er en viktig faktor på flisens kvalitet, men ikke avgjørende ettersom det er forskjellig krav av vannabsorpsjonsegenskaper til forskjellige flistyper (gulv- veggfliser, kjøkkenfliser, våtromsfliser).

For at flisene ikke skal være for glatte dersom de skal benyttes som gulv, er det viktig at dette kan klassifiseres. Derfor måles flisens sklidemping på en skala mellom R9 og R11. Dersom tallet er høyere, indikerer dette at klinkerflisens sklidemping er bedre.

Flisens slitestyrke er vesentlig i de fleste tilfeller ettersom hvor flisene legges. Denne klassifiseringen tar utgangspunkt i klinkerfliser, og blir ofte forkortet som PEI-klasse, der PEI står for «Porcelain Enamel Institute». Slitestyrkeklasser er en skala som måler flisens slitestyrke mellom 2 til 5:

  • Klasse 2 – flistype som anbefales i et miljø med lav slitasje. (Toalett eller baderom)
  • Klasse 3 – flistype for normal slitasje ved innendørs bruk. (Baderom, stue, terrasse, entré, kjøkken)
  • Klasse 4 – flistype for bruk der det er ansett høy slitasje. (Kontor, konferanserom o.l.)
  • Klasse 5 – flistype som anbefales til bruk i et miljø der det er tøffe forhold og høy slitasje. (Butikker o.l.)

Dersom flisen har en egenskap som sier at den er frostsikker, betyr dette at den tåler godt å være i et utemiljø, eller der temperaturforholdene varierer i høy grad. Dette kan da være på terrasse eller i lignende omgivelser. Flisen er da av høy tetthet, og lav porøsitet.

Fordeler og ulemper ved fliser


Fliser er et populært valg for gulv og veggbelegg i boliger og kommersielle bygninger på grunn av deres mange fordeler. Generelt sett er fliser et godt alternativ for mange rom, spesielt i områder med mye fuktighet eller aktivitet. Før du tar en beslutning, er det nødvendig å vite om ulempene, og ta hensyn til flisene sine krav og den tiltenkte bruken av området. Under har vi tatt med noen punkter med fordeler og ulemper:

Fordeler med fliser

  • Holdbarhet: Fliser er ekstremt robuste og kan med jevnlig vedlikehold, vare i mange tiår.
  • Mange valgmuligheter: Det er store valgmuligheter i type fliser, og du kan lage mønster slik du vil, for eksempel med mosaikk.
  • Enkel rengjøring: Fliser er enkle å rengjøre, spesielt glatte og ikke-porøse varianter. Alt som trengs er en enkel feiing eller mopping for å holde dem rene.
  • Brannmotstand: De fleste fliser er brannbestandige, noe som øker sikkerheten i bygninger eller boliger under brann.
  • Økt verdi: Flislegging kan bidra til å øke verdien ved salg. De gir et luksuriøst utseende, beskytter mot vannskader og tiltrekker seg flere potensielle kjøpere.
  • Fuktbestandighet: Fliser er fuktbestandige, noe som gjør dem perfekte for bad og kjøkken med høy luftfuktighet og mulig vannsøl.
  • Estetisk fint: Flere fliser har gjerne tidløs design som som passer til forskjellige arkitektoniske stiler og trender. Det kan være en investering som ikke går av moten på mange år.

Ulemper med fliser

  • Viktig med godt grunnarbeid: Ettersom flisenes fuger aldri blir 100% tette, trekker de inn vann som igjen krever et godt utført membrangrunnarbeid.
  • Kulde: Fliser kan være kalde å gå på, slik at det ofte vil være lurt å ha underlagt gulvvarme.
  • Risiko for sprekkdannelse: Hvis en stor og tung gjenstand faller på flisene, kan de sprekke eller knuses, noe som igjen vil kreve reparasjon eller utskifting av den ødelagte flisen.
  • Hardhet: Siden fliser ikke gir mye beskyttelse mot støt, kan alt som faller på dem knuse eller sprekke lettere.
  • Glatt overflate: Noen flisetyper, spesielt de med glatte overflater, kan være farlig glatte når de er våte. Dette øker risikoen for fall, spesielt i fuktige områder som bad.
  • Kostnad og installasjon: Å kjøpe fliser kan fort bli dyrt - selv med billige fliser. I tillegg kan installasjon av fliser ta tid og krever ofte fagkyndig hjelp.

Hva du bør tenke på dersom du skal legge fliser hjemme


Stort sett kan det meste gjøres selv om du ønsker å legge nye fliser hjemme. Dersom du først og fremst sørger for å ha undersøkt flisenes egenskaper og egnethet til ditt formål, er det bare å sette i gang. Husk dermed at anbefalinger fra flisenes leverandører er verdt å benytte seg av! Veggfliser og gulvfliser kan lett blandes, men det kan være en vesentlig forskjell i flisenes egenskaper det er lurt å ta hensyn til. Det er imidlertid viktig å ha i bakhodet visse retningslinjer som gjelder for grunnarbeidet i våtrom, dersom du vil holde deg innenfor forsikringsvilkårenes rammer. Husk også at kvalitet og pris ikke alltid henger sammen, billige fliser kan holde god kvalitetsstandard selv sammenlignet med dyrere typer.
God oppussing!