Varmepumpe test

Slik velger du riktig varmepumpe

Det finnes mange ulike varmepumper på markedet, og det kan være vanskelig for den vanlige forbrukeren å vite hvilken varmepumpe som er best i test. Det er mange pumper å velge mellom, og det er viktig å bruke litt tid på å sette seg inn i hva de ulike leverandørene har å tilby når det gjelder pris, tekniske egenskaper og energimerking. Vi har derfor tatt på oss jobben med å samle forskjellige produsenter og tjenester, slik at det blir enklere å finne den beste varmepumpen til akkurat ditt hjem.

Få gode varmepumpe tilbud

I vår varmepumpe test har vi lagt ved en liste av ulike leverandører og nettbutikker, slik at du enkelt kan sammenligne et oppdatert produktutvalg på ett og samme sted. Det er vanskelig å kåre en bestemt varmepumpe til best i test, da alle forbrukere har forskjellige ønsker og behov. For å gjøre jobben lettere har vi funnet frem en gratis og uforpliktende anbudstjeneste, slik at du kan motta skreddersydde tilbud fra leverandører som vil konkurrere om din henvendelse.

Enkel sortering på luft-luft, luft-vann, væske-vann og avtrekk!

Effektiv og billig varmepumpe?


Det er mange hensyn å ta når du skal se etter en ny varmepumpe, og det kan være vanskelig å kartlegge kvalitet uten særlig teknisk forståelse fra før. Noen kjøpere er mest opptatt av pris, mens andre er mest opptatt av effekt. Det viktigste for enkelte er at varmepumpen fortsatt har topp ytelse når det er skikkelig kaldt. Finn ut hva som er vesentlig for deg før du begynner å sammenligne modeller, da vet du hva du skal se etter når du leser gjennom vår varmepumpe test.

Er du usikker på hvilket behov du og din familie har? Fyll ut skjermaet på denne siden, så mottar du innen kort tid skreddersydde tilbud fra lokale og landsdekkende leverandører. Leverandørene vet at de konkurrerer, og vil derfor kunne strekke seg ekstra langt for å få deg som kunde. Ved å fylle inn boligareal og antall etasjer er det enklere å finne den varmepumpen som er best i test for nettopp din situasjon.
Tjenesten er 100 % gratis og uforpliktende.

Ønsker du heller å finne en varmepumpe selv, finner du en enkel oversikt over merker, leverandører og nettbutikker litt lenger ned på denne siden.

Få tilbud på varmepumpe fra flere leverandører med ett enkelt skjema!

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  • 1
    Fyll ut skjema
  • 2
    Velg leverandører
  • 3
    Sammenlign tilbud
Fyll ut Varmepumpe-skjema
Listen er oppdatert under!
Anbudstjeneste
tjenestetorget varmepumpe

Tjenestetorget er en av landets største aktører innen anbudstjenester. Ved å fylle ut ett enkelt skjema kan du motta gratis og uforpliktende tilbud fra landets største og beste varmepumpe-firmaer, som finner riktig varmepumpe til ditt behov. Firmaene vet at de konkurrerer, og vil derfor kunne strekke seg ekstra langt for å gi deg gode tilbud og løsninger.

Velg
Produsent
panasonic varmepumpe

Panasonic er en av landets største varmepumpe-produsenter, og tilbyr et stort utvalg av luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper. Varmepumpene kommer i mange størrelser og prisklasser, og du får i tillegg gulvmodeller. Panasonic VZ9 gikk av med seieren i en varmepumpe test utført av danske SparEnergi.dk i 2016, med SCOP på hele 6,2, som selv i dag topper listen. Dersom du er Verisure-kunde, har du muligheten til å integrere Panasonic-varmepumper i alarmappen for enkel fjernstyring.

Velg
Produsent
nibe varmepumpe

NIBE er en stor produsent av varmepumper innen luft-til-vann, væske-til-vann og avtrekksvarmepumper. Varmepumpene kommer i et stort utvalg størrelser og prisklasser, og passer til de fleste boliger. I Den Svenske Energimyndighetens test av varmepumper kom NIBE F1255 bergvarmepumpe ut som best i test. I tillegg ble avtrekksvarmepumpen NIBE F750 kåret til best i test, med SCOP på 5,0 for gulvvarme.

Velg
Produsent
toshiba varmepumpe

Toshiba er en velkjent produsent av luft-til-luft-varmepumper. Modellene kommer i mange forskjellige størrelser og prisklasser, og kan passe godt til boliger av alle størrelser. Du finner også gulvstående modeller.

Velg
Produsent
daikin varmepumpe

Daikin er en kjent produsent av varmepumper for både luft-til-luft og luft-til-vann, men har også én modell av væske-til-vann bergvarmepumpe. Innen luft-til-luft og luft-til-vann finner du ulike gulv- og veggmodeller, av ulike størrelser og til ulike behov.

Velg
Produsent
bosch varmepumpe

Bosch er en varmepumpe-produsent som tilbyr varmepumper til både små, mellomstore og store boliger og hytter. Du finner et godt utvalg av varmepumper innen luft-til-luft, luft-til-vann, samt væske-til-vann. I tillegg finner du et lite utvalg avtrekksvarmepumper, som brukes til gjenvinning av varme fra ventilasjonsluften i boligen.

Velg
Produsent
hoiax varmepumpe

Høiax er en produsent av varmepumper for vannbåren varme, altså luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper. Du finner varmepumpene i forskjellige størrelser, slik at disse kan passe for alle typer boliger og hytter, samt næring- og industribygg.

Velg
Produsent
electrolux varmepumpe

Electrolux er en produsent av luft-til-luft-varmepumper, men utvalget er veldig begrenset. Varmepumpene finnes kun i én størrelse, og vil dermed ikke passe for alle boliger.

Velg
Produsent
fujitsu varmepumpe

Fujitsu har spesialisert seg på varmepumper av typene luft-til-luft og luft-til-vann, og du finner både gulvstående og veggmonterte modeller. Varmepumpene kommer i forskjellige størrelser og prisklasser, og passer dermed til de fleste hjem.

Velg
Produsent
general varmepumpe

General benytter seg av Fujitsu-teknologi og leverer for det meste luft-til-luft-varmepumper, men har også et lite utvalg luft-til-vann-varmepumper. De leverer et bredt spekter av størrelser og prisklasser, slik at de fleste behov dekkes.

Velg
Produsent
mitsubishi varmepumpe

Mitsubishi har er godt utvalg varmepumper innen luft-til-luft og luft-til-vann. Varmepumpene kommer i forskjellige størrelser, og fås i fargene rødt, svart eller hvitt. Du finner både gulvstående og veggmonterte modeller, i forskjellige prisklasser avhengig av størrelse og effekt.

Velg
Produsent
samsung varmepumpe

Samsung tilbyr et godt utvalg luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper. Varmepumpene kommer i forskjellige størrelser og prisklasser, og du får i tillegg luft-til-luft-varmepumpe som liten gulvmodell.

Velg
Produsent
lg varmepumpe

LG produserer luft-til-luft-varmepumper i forskjellige prisklasser. Modellene kommer i forskjellige størrelser, og vil passe godt til de fleste boliger og hytter. Modellene finnes kun som veggmonterte.

Velg
Produsent
ivt varmepumpe

IVT produserer et godt utvalg luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper, og har i tillegg et stort utvalg av væske-til-vann-varmepumper, til både boliger og næringsbygg. Kun veggmonterte luft-til-luft-modeller.

Velg
Produsent
wilfa varmepumpe

Wilfa tilbyr et lite utvalg varmepumper innen luft-til-luft. Modellene passer til små, mellomstore og store boliger, og du finner i tillegg en gulvmodell.

Velg
Produsent
vaillant varmepumpe

Vaillant tilbyr et godt utvalgt luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper. Modellene kommer i flere forskjellige prisklasser, både med og uten integrert varmtvannsbereder.

Velg

Vi gjør oppmerksom på at oversikten kan inneholde feil eller mangler ved lesetidspunkt. Dersom du finner feil, vennligst ta kontakt.

Hvilken varmepumpe er best i test?

Hvilken varmepumpe som er best i test avhenger av hvilken type man ser etter. Skal du bruke varmepumpe til å varme opp inneluften? Eller skal den brukes til gulvvarme? Skal den hente energi fra luft, eller skal den hente fra vann? Skal den være rimelig i drift, eller skal den være mest effektiv? Hvilket budsjett har du? Dette er viktige spørsmål man må ta stilling til før man tar utgangspunkt i en varmepumpe test.

Hvilke egenskaper er kjøperne opptatt av?

I henhold til Norsk varmepumpeforening (NOVAP), passerte vi én million solgte varmepumper i 2018. Avgitt effekt, årsvarmefaktor og lyd er viktige egenskaper som norske kjøpere er opptatt av. Mange forbrukere er dessuten svært kostnadsbevisste, og ser derfor på pris når de skal investere i oppvarming til hjemmet. En varmepumpe kan imidlertid gi flere fordeler. Redusert totalt energibruk i boligen vil selvfølgelig gi reduserte kostnader til oppvarming. I tillegg gir det en miljøgevinst, særlig hvis alternativet er elektrisk oppvarming. En varmepumpe er med andre ord bra både for inneklimaet og for miljøet.

Visste du dette? Slik får du mest for pengene

Effektfaktor, eller Coefficient of Performance (COP), er et tall som forteller noe om hvor mye varme pumpen avgir i forhold til energien den forbruker. Dette tallet ligger ofte mellom to og syv, og jo høyere det er, jo billigere er varmepumpen i drift. Bor du i en kald sone, vil en varmepumpe med elektronisk strupeventil gi bedre effektfaktor ved lave temperaturer. Større varmepumper har gjerne en høyere effektfaktor, men koster til gjengjeld litt mer. Du kan imidlertid søke om støtte fra Enova for å kjøpe luft-til-vann-varmepumpe eller vann-til-vann-varmepumpe.

Årsvarmefaktor, eller Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), vil i likhet med COP fortelle hvor effektiv varmepumpen er, men i dette tilfellet for et helt år. For eksempel vil en varmepumpe med SCOP på 5.3 tilføre 5.3 ganger så mye varmeenergi som den bruker i form av elektrisitet gjennom et helt år. Det betyr at jo høyere SCOP er, desto bedre er varmepumpen.

Ulike typer varmepumper

Det finnes flere typer varmepumper, og det er viktig å være klar over forskjellene mellom dem. En luft-til-luft-varmepumpe henter energi fra uteluften, og sprer varmen inne i boligen ved hjelp av en vifte. En luft-til-vann-varmepumpe henter også varme fra uteluften, men leverer varmtvann til boligen i tillegg til romvarme. Begge disse typene har en levetid på 12 til 15 år. En vann-til-vann-varmepumpe har i snitt lenger levetid, helt opp imot 20 år. Denne typen varmepumpe utnytter jordvarme eller bergvarme, og er et godt alternativ for alle som bygger ny bolig.

Forskjellige typer varmepumper

  • Luft-til-luft-varmepumpe
  • Luft-til-vann-varmepumpe
  • Væske-til-vann-varmepumpe
    • Bergvarmepumpe
    • Sjøvannsvarmepumpe
    • Grunnvannsvarmepumpe
    • Jordvarmepumpe
  • Tappevannsvarmepumpe
  • Avtrekksvarmepumpe (avtrekksventilasjon)
  • Ventilasjonsvarmepumpe (balansert ventilasjon)

Hvorfor investere i en varmepumpe?

En god varmepumpe som er riktig installert og godt vedlikeholdt er en fornuftig investering for alle som bor i et land med kalde vintre. Lavere utgifter til oppvarming gjør at kostnaden til pumpen gjerne er nedbetalt i løpet av tre til ti år, avhengig av type varmepumpe og størrelse på boligen. Etter dette kan du faktisk spare flere tusen kroner i året, hvis du sammenligner med kostnadene til alternative energiutgifter. En luft-til-luft-varmepumpe er dessuten fantastisk å ha på varme sommerdager, da den også kan benyttes til å kjøle ned romtemperaturen.

Hvordan er egenskapene for klimasonen du bor i?

Hvor mye strøm kan du egentlig spare med en varmepumpe? Det kommer helt an på hvor i landet du bor. En moderne varmepumpe har ofte god nok virkningsgrad til å varme opp et hus på mellom 100 og 150 kvadratmeter, men dette forutsetter at huset har en relativt åpen planløsning, og at utetemperaturen ikke faller under -15 grader. Sjekk alltid egenskaper som har relevans for klimasonen du befinner deg i. Alle pumper som selges i Norge bør være energimerket for et nordisk klima, noe som tilsvarer kald klimasone.

Kjente merker på det norske markedet

Daikin, Toshiba, Bosch, Panasonic og Fujitsu er noen av de mest kjente varmepumpe-merkene i Norge. Forbrukerkjøpsloven gir deg 5-års reklamasjonsrett på varmepumper, men flere av produsentene opererer i tillegg med en garanti på opptil 5 år. Hos Daikin får du inntil 5-års trygghetsgaranti dersom du kjøper varmepumpen fra en autorisert forhandler, også Bosch tilbyr 5-års fabrikkgaranti på sine pumper. Det kan derfor lønne seg å sette seg inn i hvilke garantier og tilleggsforsikringer de forskjellige produsentene har å tilby, før du går til innkjøp av din nye varmepumpe.

Test av varmepumper


Når det kommer til test av varmepumper vil de fleste se etter sesongsvarmefaktor (SCOP) og støynivå (dB, decibel). Det finnes dessverre få tester som oppdateres jevnlig, og varmepumper som var best i test i 2015-2023 trenger ikke å være best i år. De store produsentene kommer stadig med nye modeller, og disse blir bedre og bedre. SparEnergi.dk er en nettside som samler de fleste varmepumper og rangerer disse etter SCOP og støynivå, sjekk listen her. Den mangler derimot enkelte produsenter i Norge, som blant annet NIBE.

Nettbutikker til varmepumper


Flere og flere nettbutikker selger varmepumper til forbrukere. Vi anbefaler at du sjekker flere nettbutikker ettersom prisene kan variere stort, samt tilbyr enkelte nettbutikker mulighet til å bestille med montering om du ønsker. Alternativet til en nettbutikk er å høre med en leverandør, slik at du får en skreddersydd pakkepris på varmepumpe, montering og veiledning.

Tekniske egenskaper


Som nevnt er effektfaktor (COP) eller årsvarmefaktor (SCOP) blant de viktigste egenskapene ved en varmepumpe, men det er også andre tekniske egenskaper som bør tas med i betraktning når du sammenligner de ulike varmepumpene. Hvis du bor i et område med milde vintre er det viktig med lav minimumseffekt på varmepumpen, slik at varmepumpen ikke stopper og starter. Når varmebehovet er lavt, vil varmepumpen kjøre på minimumseffekten frem til ønsket temeperatur er nådd. Dersom minimumseffekten er høy, vil varmepumpen stoppe og starte ofte, som igjen resulterer i økte kostnader. Du bør også undersøke hvilket støynivå varmepumpen har. Her er det store forskjeller mellom de ulike pumpene.

Andre egenskaper


De fleste toppmodellene fra de kjente produsentene har gode tekniske egenskaper, og det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre på kvalitet. Det kan derfor være interessant å undersøke hvilke andre egenskaper de forskjellige varmepumpene har. Kan de for eksempel både stå på gulvet og monteres på vegg? Liker du designet på innedelen av pumpen? Noen varmepumper har innebygget Wi-Fi som gjør at de kan styres fra en smarttelefon. Dette vil være en stor bonus for mange teknologi-interesserte. Det er også viktig at varmepumpen er enkel å bruke.

Vedlikeholdsvarme til hytter og fritidsboliger

Velger du en varmepumpe med vedlikeholdsvarme vil du ved vintertider trygt kunne forlate hytten eller fritidsboligen med en stabil temperatur på 8-10 grader. Dette vil være med på å forhindre fukt- og frostskader, samtidig som energiforbruket holdes nede. Har varmepumpen app-styring kan du i tillegg forvarme hytten i god tid før du ankommer.

Ikke glem installasjonen


Når det gjelder varmepumper bør du huske på at installasjonen er like viktig som selve produktet. Både forventet levetid på pumpen og forventet besparelse forutsetter god installasjon, uansett hvilket merke du velger eller hvilken type varmepumpe du går for. Fra og med 1. september 2013 ble det faktisk ulovlig å montere varmepumpen selv. Alle varmepumper skal installeres av en sertifisert montør, og dette gjelder også ved reparasjoner på pumpen som innebærer arbeid på kulde- eller varmekretsen. Velg derfor en seriøs og sertifisert installatør fra en F-gass godkjent bedrift.

Konklusjon – hvilken varmepumpe bør du velge?


Hvilken varmepumpe som passer aller best for deg kommer altså an på klimaet der du bor, hvor stor boligen din er og hvilke preferanser du har med tanke på varmepumpens egenskaper. Pris er selvfølgelig også et kriterium de aller fleste tar med i vurderingen. De aller billigste varmepumpene kan kjøpes for rundt 10 000 kroner, men det er ikke gitt at disse har best kvalitet. De dyreste alternativene kan komme opp i ti ganger dette beløpet. De aller fleste vanlige forbrukere vil imidlertid komme langt med en mer prisgunstig variant.