BankAxept


BankAxept er et betalingssystem utviklet for norske banker, som kun fungerer for norske buttikker og et utvalg nettbutikker. I dag kommer alle debetkort med BankAxept som standard i Norge, men ettersom disse kun fungerer for norske butikker har de fleste kort også kombinert VISA eller MasterCard. Bruker du et kombinert debetkort med både BankAxept og VISA eller MasterCard, er det BankAxept som blir brukt når du handler i de fleste norske butikker, mens VISA eller MasterCard blir brukt når du handler i utlandet eller på nett. For debetkort vil BankAxept trekke penger direkte fra kontoen, mens for et kredittkort vil betalingsutsettelsen tre i kraft som normalt.

Flere av butikkene som ikke aksepterer kredittkort, aksepterer i realiteten kun BankAxept. Hos slike butikker kan man altså fremdeles benytte kredittkort med støtte for BankAxept. Det finnes derimot butikker som ikke aksepterer betalingsutsettelse, og da kan kredittkort med BankAxept ikke benyttes. Årsaken til at svært få kredittkort inkluderer BankAxept er først og fremst at banken tjener mindre på betalingsløsningen. Med både VISA, MasterCard og andre internasjonale betalingssystemer må butikken betale en viss prosent for hvert salg, som gjør at banken tjener penger selv om regningen betales i tide.

Ettersom kredittkort med BankAxept støttes av flere butikker vil dette være en fordel for kortet. Fra vår Kredittkort Test ser vi at yA Bank er en av få banker som tilbyr denne betalingsløsningen for sitt kredittkort. BMCard og Coop Byggekonto er to andre kredittkort med BankAxept.

Bonus


Denne fordelen blir også kalt for bonuspoeng, og er enkelt og greit at en prosentandel av kjøpet blir omgjort til bonuspoeng. Avhengig av hvilket kredittkort og fordelsprogram du bruker, vil poengene være mulig å bruke på for eksempel reise, drivstoff, eller annet. Et eksempel på bonusordningen er kredittkortet til Bank Norwegian, hvor 1 % av kjøpssummen omgjøres til Cashpoints når du handler med kredittkortet. 1 Cashpoint tilsvarer 1 kr, som betyr at dersom du kjøper en flybillett hos Norwegian vil du få avslag tilsvarende dine Cashpoints.

Ønsker du et kredittkort med bonuspoeng, kan det være lurt å finne ut hvilken bonusordning du vil få mest bruk for. For eksempel vil noen få mer bruk for rabatt på reiser, mens andre vil få mest bruk for rabatt på elektronikk. Når du har funnet ut av det, er det bare å begynne å lete seg frem til hvilke kredittkort som tilbyr disse bonusordningene. Fordelsprogrammene varierer fra selskap til selskap, så det er lurt å sette seg inn i hvilke bonusavtaler kredittkortselskapene har.

Cashback


Cashback stammer fra USA og betyr kort fortalt "penger tilbake". Cashback er et begrep som går ut på at du som kjøper av en vare eller tjeneste vil få tilbake en bestemt prosentandel av kjøpesummen. Prosentandelen blir bestemt av korttilbyderen.

Det er ofte at man blander mellom cashback og bonus, da det er to store forskjeller på disse. Med cashback får du penger tilbake på dine varekjøp, mens med bonuskort opparbeider du rabatter på vare og tjenester til neste kjøp. Cashback betyr altså at du får tilbake penger, mens med bonus vil man kun få rabatt.

Hvilke steder Cashback vile gjelde for vil variere fra kredittkort til kredittkort. Hvor stor prosentandelen er, samt hvilke butikker som støttes, er det kredittkortselskapet som bestemmer. Ofte får man tilgang til store rabattprogrammer med forskjellige butikker, restauranter, hoteller osv., slik at man kan handle på ett og samme sted og spare penger.

Drivstoffrabatt


Enkelte kredittkort gir rabatt når det brukes til å betale for drivstoff, som oftest blir slike kredittkort kalt for bensinkort. Hos noen av kredittkortene får du rabatt på mange forskjellige bensinstasjoner, mens andre kort er begrenset til en bestemt bensinkjede. For eksempel gir enkelte kredittkort kun rabatt på drivstoff du kjøper på Esso-stasjoner, mens andre kan gi varierende rabatt ut ifra om du befinner deg i Norge eller Europa, og noen gir rabatt på alle bensinstasjoner hele verden rundt.

Det vanligste er at kredittkortselskapene tilbyr en fast prosent i rabatt, men noen tilbyr også rabatt i bestemt øre/liter. Enkelte kredittkort kombinerer disse, slik at rabatten kan bli enda bedre. Du kan få hele 4 % prosent avslag på prisen/kjøpsummen ved bruk av enkelte kredittkort. Når du bruker bensinkort, sparer du penger i form av Cashback. Dette betyr at du må betale full pris på bensinstasjonen, men du vil få rabatten trukket fra på regningen av kredittkortselskapet.

Rabatter


Når det kommer til rabatter på kredittkort, vil det si at det gis avslag på en vare eller tjeneste. Som oftest vil rabatten være en prosentandel som gis i avslag, og i noen tilfeller er det banken/kredittkortselskapet som trekker fra rabatten og ikke nettbutikken. I sistnevnte tilfelle vil avslaget bli automatisk trukket fra regningen på kredittkortet. Hos noen av kredittkortene kan du få alt fra 1 - 25 % rabatt hos forskjellige nettbutikker - alt varierer ut ifra hvilket kredittkort du velger. Enkelte kort har faste månedesrabatter, mens andre kan ha kampanjerabatter, og ved å bruke rabattene riktig kan man i det lengre løp spare mye penger.

Rabattprogram


Et rabattprogram, også kalt fordelsprogram, kan komme godt med når du bruker kredittkortet. Enkelte rabattprogrammer kommer med få rabattmuligheter, men til gjengjeld kan disse være veldig gode, slik som for eksempel rabatt på bilutstyr og reise. Andre rabattprogrammer kan tilby flere, men gjerne mindre rabatter. Flere av kredittkortselskapene tilbyr også faste rabatter og måndesrabatter, men dette varierer fra selskap til selskap. Det kan være lurt å velge et kredittkort med et rabattprogram som gir deg flere valgmuligheter, slik at du kan dekke alle dine behov og få med bedre rabatter.

Reiseforsikring


Reiseforsikring er en forskring som dekker uhell og uforutsette problemer når du er på ferie eller reise. Definisjonen på når reiseforsikringen gjelder, vil variere fra selskap til selskap. Øvrige vilkår vil også variere, for eksempel hvilken aldersgruppe forsikringen gjelder for. Flere av kredittkortene inkluderer en slik reiseforsikring, men ofte stilles det krav til at minimum 50 % av reisens utgifter eller reisekostnader dekkes med kredittkortet. Det vil si alle kostnader, og dermed anbefales det å betale både fly, hotell og andre transportkostnader med kredittkortet.

Reiseforsikringen kan for enkelte selskap dekke inntil 3 måneders reise. Medreisende kan også være dekket dersom deres utlegg blir betalt med kredittkortet. Dette vil variere fra kredittkort til kredittkort, vi anbefaler derfor at du leser vilkårene på forhånd. Reiseforsikringen dekker dessverre ikke "hverdagsturer" slik andre helårsforsikringer kan dekke.