Laseroperasjon og synskirurgi

laseroperasjon-bilde

Vurderer du en øyeoperasjon?

Vurderer du en laseroperasjon? Vi vet at det finnes flere titalls forskjellige klinikker som tilbyr øyeoperasjoner i Norge. Vi anbefaler på det sterkeste at du sammenligner pristilbud fra flere klinikker. Dette vil hjelpe deg med å finne den mest passende og pålitelige løsningen for dine behov. Utforsk alternativene nøye, vurder omdømme, erfaring og tilbakemeldinger fra tidligere pasienter. Din øyehelse er viktig, og å velge riktig klinikk er avgjørende for en vellykket operasjon.

Skjeve hornhinner, nærsynthet og langsynthet


En laseroperasjon kan benyttes av folk under 45 år, og kan reparere og forbedre astigmatisme (skjeve hornhinner), nærsynthet (myopi) eller langsynthet (hypermetropi). Til disse laseroperasjonene er den vanligste fremgangsmåten enten LASIK, PRK, LASEK eller nyere teknologi ved navn IntraLase.

LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis), også kjent som laseroperasjon eller synslaser, er en operasjon der det ytterste laget av øyet midlertidig fjernes for deretter å korrige med laser.

PRK (fotorefraktiv keratektomi) er forgjengeren til LASIK og består av å permanent fjerne det ytterse laget på øyet for deretter å korrige med laser. I en PRK-operasjon er helberedningstiden mye lenger enn den med LASIK, grunnet tiden det tar å gro tilbake laget på øyet. Dette er et alternativ til de med ytterlag som er for lite til at LASIK kan utføres.

LASEK (Laser Sub-Epithelial Keratomileusis) er en kombinasjon av både LASIK og PRK, da denne skjærer et mye tynnere lag av øyet for deretter å legge dette tilbake ved endt operasjon. IntraLase er en ny form for LASIK, der forskjellen er at det benyttes laser i stedet for kniv for å fjerne laget på øyet.

Vanlige øyeoperasjoner


rleoperasjon

Linsebytte

Linsebytte (RLE) er en operasjon for deg over 55 år med alderssyn. I denne operasjonen byttes eksisterende linse ut med en kunstig linse. Merk at det finnes forskjellige linser og en laserklinikk vil være i stand til å finne en optimal for nettopp dine øyne.

linseoperasjon

Linseimplantat

Linseimplantat (ICL) er et alternativ for de med større synsfeil, da under -10 eller over +4, eller for øyer med for tynne hornhinner til å benytte laseroperasjon. Denne operasjoner plasserer en kunstig «kontaktlinse» over øyets egen linse, og vil korrigere både skjeve hornhinner, nærsynthet og langsynthet. Merk at denne linsen kan fjernes i ettertid da dette ikke endrer noe på øyet i seg selv. I tillegg er dette en meget biokompatibel operasjon, da linsene lages av et biokompatibelt materiale.

gråstær

Grå Stær

Grå Stær (Katarakt) er en sykdom som svekker linsen i øyet slik at den mister sin klarhet. Denne sykdommet gir først og fremst nedsatt syn, og er vanligst blant eldre personer i 70-årene. Operasjon mot grå stær er den vanligste operasjonen i verden, og tar kun 15 minutter å utføre per øye.

Hvordan foregår en laseroperasjon?


Før du utfører en laseroperasjon vil du få en grundig forundersøkelse hos en øyelege for å se etter mulige komplikasjoner og hvilken operasjon som bør benyttes. På selve operasjonsdagen bedøves øyet med øyedråper, og det kan også gis beroligende medikamenter for å hjelpe pasienten med å slappe av. Deretter vil du få en øyelokkssperre som er til for å hindre at du blunker under laseroperasjonen. Det er normalt at laserutstyret lager litt lyd. Så blir det utført et kirurgisk inngrep på øyet. Dette tar vanligvis bare noen få sekunder. Etter laserbehandlingen plasseres en kontaktlinse eller bandasjelinse på øyet for beskyttelse. Linsen blir tatt av igjen etter en ukes tid. Man kan forvente midlertidig uklart syn og øyeirritasjon umiddelbart etter operasjonen. De første dagene etter operasjonen krever hyppig bruk av øyedråper, og synet blir gradvis bedre i løpet av de neste dagene eller ukene. Hvordan behandlingen utføres avhenger av hvilken type kirurgiske inngrepet du skal gjennomgå og valget av sykehus eller klinikk der prosedyren utføres.

Prøv en anbudstjeneste!

1

Sammenlign klinikker

Før du bestemmer deg for en laserøyeoperasjon, kan det være lurt å sammenligne de ulike klinikkene. Vurder kvalifikasjonene til klinikkene og pasientanmeldelser.

2

Ta kontakt

Fortell litt om deg selv og hvilke synsproblemer du har, eventuelt kan du stille spørsmål til synsklinikkene du valgte.

3

Sammenlign tilbud

Klinikkene vil sende deg relevant informasjon og tilbud på pris. Vi anbefaler at du sammenligner med to eller flere klinikker, slik at du kan det valget som passer deg best.