Mobiltelefon

Hånd som holder en mobiltelefon

Finn den beste mobiltelefonen til en gunstig pris

I dag har de fleste av oss hele livet på mobiltelefonen, noe som betyr at vi setter stadig høyere krav til mobilens funksjoner. Mobilen er ikke lengre et redskap vi kun bruker til å kommunisere, vi bruker den også til å høre på musikk, ta bilder, finne veien (GPS) og til surfing på nettet. De beste mobiltelefonene er ofte de dyreste, ettersom de ofte byr på avansert teknologi og er laget av eksklusive materialer. Det finnes imidlertid mange billige mobiler av minst like høy kvalitet. Vi skal her gi deg oversikt over de beste og mest prisgunstige modellene på markedet.

Hvordan velge riktig mobiltelefon?


De fleste gjør en del research før de kjøper ny telefon, gjerne for å finne en mobil som lever opp til forventningene når det gjelder kamera, ytelse, batteritid og lagringsplass. Andre har allerede sett seg ut en favoritt, og går etter «flaggskipmodellene» som slippes hvert år fra gigantene Samsung, OnePlus, Google og Apple. Det de fleste mobilkjøpere har til felles, er at de ønsker å få mest mulig mobil for pengene. Den samme modellen kan ha ulik pris fra forhandler til forhandler, noe som betyr at du bør investere litt tid i å sammenligne priser på mobiltelefonene som er aktuelle for deg.

Ice

Ice mobilbutikk

Ice er mest kjent for sine billige mobilabonnementer og mobilt bredbånd, men har også i senere tid begynt å ta markedet for mobiltelefoner med storm. Du finner ofte kjempegode pristilbud på mobiltelefoner dersom du binder deg i 12 måneder med et mobilabonnement fra Ice. Du kan også kjøpe mobiltelefon uten abonnement, eller velge MobilBytte som lar deg bytte mobil etter 18 måneder.

Velg

Xplora

Xplora mobilbutikk

XPLORA er en nyutviklet og trygg mobiltelefonløsning for barn, uten tilgang til internett. Smartenheten gjør det enkelt for barnet å ringe og sende meldinger til foreldre eller andre kontakter. Som forelder kan du også se hvor barnet befinner seg med en smart GPS funksjon.

Proshop

Proshop mobilbutikk

Proshop er en av landets største elektronikkbutikker på nett. Her finner du alt innen hjemmeelektronikk, inkludert datamaskiner, spill, TV, lyd og foto. I tillegg finner du alle dagens mobiltelefoner og mobildeksel til en gunstig pris. Proshop har tidligere blitt kåret til årets billigste nettbutikk innen kategorien data av blant annet Tek.no.

Dustin Home

Dustin Home mobilbutikk

Dustin Home (eller Dustin) er en av landets største nettbutikker, som tidligere har havnet blant de aller billigste nettbutikkene for data. Hos Dustin finner du alt innen hjemmeelektronikk, blant annet mobiltelefoner og utstyr til disse. Du finner jevnlig utvalget til gode kampanjepriser, og er i tillegg en av få nettbutikker som tilbyr studentpriser på deler av sortimentet.

Velg

OneCall

OneCall mobilbutikk

OneCall er et av landets største mobilselskap, som tilbyr billige mobilabonnementer med full Telenor-dekning. I 2019 begynte de også med salg av mobiltelefoner til en rimelig pris, og du kan også slå til på en NestenNy mobiltelefon, altså brukte mobiler til en sterkt redusert pris med hele 2 års garanti.

Talkmore

Talkmore mobilbutikk

Talkmore er et av landets største mobilselskap, som tilbyr billige mobilabonnementer med full Telenor-dekning. I 2019 begynte de også med salg av mobiltelefoner til en rimelig pris. Her kan du spare mye penger, slik som 1000 kr i rabatt på å velge en mobiltelefon og binde deg til et mobilabonnement fra Talkmore, fri frakt inkludert.

Vi gjør oppmerksom på at oversikten kan inneholde feil eller mangler ved lesetidspunkt. Dersom du finner feil, vennligst ta kontakt.

Mange ting å ta hensyn til


Det er mange ting du skal ta hensyn til ved valg av ny mobil. Ikke bare skal telefonen se elegant og eksklusiv ut, den skal også ha alle funksjonene og kvalitetene du ser etter. Alle stiller ulike krav til mobiltelefonen sin, da det som er viktig for én person gjerne er ubetydelig for en annen. Vi anbefaler deg å se på både design, ytelse, kamera, batteritid, operativsystem, lagringsplass og andre ting som kan være viktig for deg. Har du for eksempel bruk for en vanntett mobil, eller en mobil som tåler støt og fall? Vi skal nå se på de viktigste egenskapene til en mobiltelefon.

Mobiltelefonens egenskaper


Designet på de fleste av dagens mobiltelefoner er preget av skjermer som dekker mest mulig av mobilens overflate, noe som gir et elegant og minimalistisk design. Knappene på mobiltelefonene blir færre og færre, og det meste av menyvalg og funksjoner er tilgjengelig fra selve skjermen. Velg en mobil du liker utseendet på, men tenk også over at designet bør være brukervennlig. Foretrekker du å kunne bruke mobilen med én hånd, eller ser du mye på film og ønsker en stor skjerm? Med det minimalistiske designet forsvinner gjerne 3,5 mm-innganger, og krever derfor trådløse hodetelefoner, eller bruk av Lightning-kabel/USB-C. Dette bør tas i betraktning om du hører mye på musikk.

Mange tenker ikke over det, men mobilens ytelse er helt avgjørende for en sømløs brukeropplevelse, og for å unngå en treig eller hakkete mobil. Ytelsen avgjøres i stor grad av mobilens RAM og prosessor. De fleste av dagens smarttelefoner, selv de billigste modellene, har god nok ytelse for brukere flest. Planlegger du imidlertid å bruke mobilen til gaming eller lignende, kan det være greit å vurdere mobilens prosessor for å få en mest mulig sømløs brukeropplevelse. Både Androids lynraske chip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-prosessorer og Apples A16 Bionic, er av høy kvalitet ifølge Notebookcheck – men Snapdragon trekker det lengste strået hva ytelse angår.

Det er mye mer enn bare megapiksler som bør vurderes når du skal velge mobiltelefon, spesielt dersom du er opptatt av god bilde- og videokvalitet. Ifølge global.techradar.com, som har testet kameraene på alle flaggskipmodellene fra Apple, Samsung, Google, Huawei, Oppo Find, Xiaomi og Oneplus, gir alle modellene deg mulighet til å ta fremragende bilder. Dersom du nøyer deg med få innstillinger og vil ha en enkel kamera-app, er iPhone et godt valg. Ønsker du derimot mulighet for å justere avanserte innstillinger, som f.eks. lukkertid, kan Google eller Samsung være verdt å se nærmere på. Du bør se på både fargegjengivelse, detaljgjengivelse og brukervennlighet på kamera-app når du velger mobiltelefon.

Batteritid er avgjørende for mange. På dagens smarttelefoner kan du som regel ikke bytte batteri selv, slik du tidligere kunne på mange mobiler. Derfor gjelder det å vurdere om batteritiden på telefonen du planlegger å kjøpe passer din livsstil. Dersom du bruker mobilen sjeldent, kan du nok kunne leve med kortere batteritid. For deg som bruker mobilen flittig, er det imidlertid lurt å velge en modell med lang batteritid. Du bør se på batteriets mAh/kapasitet, som bør være høyest mulig (de fleste ligger mellom 2–5 000 mAh). Ulefone ligger øverst i en sammenligning fra techrankup.com med hele 13 200 mAh som oppgitt kapasitet, men også Apple og Samsung leverer mobiler med stadig bedre batteritid.

De mest populære mobiltelefonene i Norge


Elkjøp.no gir oss oversikten over de mest solgte mobiltelefonene i Norge i 2023, basert på Elkjøp sine tall, og resultatet er ganske tydelig – nordmenn får ikke nok av iPhone. På førsteplass troner Apples iPhone 14 og iPhone 14 Pro, tett etterfulgt av Google Pixel 7 og Pixel 7 Pro. Videre på listen finner vi populære mobiler som Samsung Galaxy S23 Serien, OnePlus 11 5G, Samsung Galaxy A54, Samsung Galaxy Z Fold og Moto E13. Nordmenn holder Apple tett til sitt bryst. Nye modeller slippes kontinuerlig, og det blir spennende å se hvilke som kjemper om tronen fremover.

Hvilket operativsystem passer deg best?


For de fleste står valget mellom Android og iOS, ved kjøp av ny mobil. Begge operativsystemene er enkle å bruke, og støtter utallige apper og spill. Dersom du bytter fra iOS til Android, eller vice versa, får du en liten læringskurve. Velger du et operativsystem du er vant til, er det som regel enkelt å bytte over til en ny mobiltelefon. Android gir deg et større utvalg av mobiler i ulike prisklasser, og har mange muligheter for spesialtilpasninger til den enkelte brukeren. Apples iOS er på sin side sikrere, og gir et noe bedre utvalg av apper. Har du allerede MacBook eller iPad, er nok iOS et ganske naturlig valg.

Ikke glem lagringsplass


Ved kjøp av ny mobiltelefon er det viktig å velge en modell som har tilstrekkelig lagringsplass. En generell anbefaling er å velge mobiler med minst 128 GB lagringsplass, selv om enkelte nok kan klare seg med 64 GB. Den gjennomsnittlige brukeren vil med 128 GB ha nok plass til bilder, videoklipp og spill. De fleste av flaggskipmodellene kommer imidlertid med 128, 256 eller 512 GB lagringsplass, noe som er gunstig for deg som filmer mye og har mange spill. Spesielt om du filmer i 4K eller 8K, noe som fort kan sluke 100 GB lagringsplass på noen få timer med video. Dersom du har behov for ytterligere lagringsplass, er det for tiden vanlig å bruke skybaserte lagringstjenester som et supplement til annen lagringskapasitet. For eksempel bruker iPhone-mobiler skytjenesten iCloud, mens Android-telefoner benytter Google Drive. En ekstra bonus er at det også er mulig å bruke Google Drive som lagringsplass på en iPhone.

Mobiltelefoner med spesielle egenskaper – trenger du en vanntett mobil?


Mange ønsker en mobiltelefon som er spesielt tilpasset livsstilen sin. Er du for eksempel mye i fysisk aktivitet, eller har et yrke som kan påføre mobilen ytre påkjenninger, kan det være lurt å velge en mobil som er laget for å tåle støt, vann og smuss. Både Caterpillar (CAT), Nokia og Samsung har robuste modeller som skal tåle en aktiv livsstil. Også nyere modeller fra Apple skal være vannresistente, slik at de kan tåle litt søl. Mobilprodusentene prøver også å lage mobiltelefonene av materialer som ikke knuser så lett. Et alternativ for deg som til stadighet mister telefonen i bakken!

Hvilken mobiltelefon bør du velge?


Før du bestemmer deg for hvilken mobiltelefon som passer deg best, bør du ha sett nærmere på de overnevnte kriteriene: Design, ytelse, kamera, batteritid og lagringsplass. I tillegg er det viktig å velge et operativsystem som passer deg og dine forutsetninger. Ønsker du et enkelt brukergrensesnitt og mange spennende apper, eller vil du ha en mobil med avanserte funksjoner og mulighet for å skreddersy din egen mobil-hverdag? Det er selvfølgelig også viktig å tenke på prisen. Se etter en mobiltelefon som budsjettet ditt takler, samtidig som du får mest mulig for pengene. Enkelte billige mobiltelefoner har tilsvarende eller like funksjoner som de dyreste flaggskipmodellene.
Lykke til med mobilvalget!