Solceller

Solcellepanel bilde

Solceller og solcellepanel

Solcellepanel og solceller til strømproduksjon har blitt et stort tema, og det vil vokse i rekordfart i årene fremover. Vi blir mer og mer bevisste på miljøet, og samtidig er det svært fristende med reduserte strømutgifter. For å drastisk kutte strømutgiftene er det mulig å oppgradere husets isolasjon, installere varmepumper, vannbåren varme, varmestyringssystemer og smarthusløsninger, og på toppen av det hele kombinere dette med solceller på taket. I denne artikkelen tar vi for oss solceller, hvor lønnsomt det kan være og hvilke tjenester som finnes i dagens marked - slik at du kommer på god vei.

Hva med billigere strøm?

Når byttet du strømavtale sist? I tillegg til å spare penger med solceller, kan du også spare penger ved å velge riktig strømavtale. Forskjellen mellom en dyr og rimelig strømavtale kan være over 3.000 kroner i året!

Hvordan fungerer solcellepaneler?


Silisiumet som brukes i solceller absorberer sollys og produserer en elektrisk ladning. Solcellepaneler bruker metalledere som fungerer som pluss og minus poler, på samme måte som et batteri, for å fange denne ladningen. Mange solceller er ofte koblet sammen i serie for å øke spenningen i solcellepaneler. For å produsere strøm, må solcellepanelene fange opp solen og oppnår høyest produksjon når sollyset er på sitt sterkeste. Mengden sollys påvirker hvor effektive solcellepanelene er. Selv om solcellene fungerer best når solen er på sitt sterkeste, er det flere faktorer som spiller inn på hvor effektiv solcellepanelene er. Det er faktorer som når på dagen det er, hvor solen er på himmelen, og hvilken årstid det er.

Solcellepanel eller takstein med solceller?


Solenergi kan brukes til å generere strøm ved hjelp av solcellepaneler eller takstein med solceller. Avhengig av preferansene dine, økonomien din og estetiske behov, har begge alternativene fordeler og ulemper. Når du skal velge mellom solcellepaneler og soltakstein, er det viktig å vurdere faktorer som pris, effektivitet, estetikk og montering. Til høyre vil vi gi en liten forklaring på hvordan disse to alternativene skiller seg fra hverandre, samt hva kostnaden kan bli:

Solcellepaneler består av flere solceller som er montert sammen i en ramme. Vanligvis plasseres disse panelene på taket eller en annen egnet overflate. De er utformet for å absorbere solenergi så mye som mulig og omdanne det til elektrisk energi. Solcellepaneler er enklere å installere og kan være mer kostnadseffektive enn andre alternativer. I tillegg kan de gi ekstra fleksibilitet når det gjelder plassering og justering for å oppnå best mulig solinnstråling.

Takstein med solceller (Solcelletakstein) er en ny type teknologi som lar oss kamuflere solcellepanelet inn i taket. Ved å bygge taket med solcelletakstein har man flere muligheter enn før, både med tanke på plassering, utseende og effektivitet. Kostnadene er en god del høyere enn vanlige solcelleanlegg - man må regne med rundt 3.500 kroner per kvadratmeter med takstein. Man slipper derimot å legge vanlig tak i tillegg, som betyr at dette er et bedre valg for de som bygger nytt hus eller legger nytt tak. I tillegg kan man vurdere om det i så fall er nødvendig med andre energibesparende tiltak dersom man velger solcelletakstein, da et fullt tak fort kan dekke inntil 10.000 kWh årlig forbruk. Med dette i betraktning kan solcelletakstein fort bli et gunstig valg. Solcelletakstein i herdet sikkerhetsglass vil fungere som et utmerket taktekke i mer enn 50 år. Les om takstein med solceller hos Otovo.

Prisen for solcellepanel inkludert installasjon ligger i dag på rundt 9.000 kr per panel. For en normal bolig vil behovet være alt fra 10-60 paneler, altså et prisområde fra ca. 90.000-550.000 kr. For større solcelleanlegg, for eksempel gårdsbruk, må man regne med større kostnader. Med dagens solcellepanel (fra 22.08.2022) vil et lite anlegg på 8 paneler gi en årlig produksjon på rundt 3.200 kWh, mens et stort anlegg på 32 solcellepaneler vil gi rundt 12.800 kWh. Merk at dette gjelder for solcellepanel, ikke takstein med solceller, og vil variere med beliggenhet og retning.

Det er altså ikke snakk om et solcelleanlegg som dekker hele forbruket til en gjennomsnittlig enebolig, men besparelsen vil være der uansett. Skulle du produsere mer strøm enn du bruker i en periode kan du også selge denne tilbake til en strømleverandør mot en avtalt pris per kWh. I tillegg er det vist at hus med solcelleanlegg får høyere salgsverdi enn boliger som ikke har dette, og har du solceller kan du også få grønt boliglån med lav rente.

Solkart.no finner du et grafisk verktøy som viser hvilke hustak som er optimale for solceller. Du kan enkelt søke på egen adresse og finne ut hvor mye strøm du kan produsere selv. Merk at kartet bruker avanserte teknikker til å estimere taket, samt retning mot solen, og kan avvike fra faktiske resultater. Dersom du ønsker et uforpliktende tilbud kan du søke om dette ved å trykke på ditt eget tak og fylle ut informasjonen.

Les mer om kostnader og fordeler med solceller hos Enova.

Hvordan bestiller man solcellepanel?

Det finnes svært mange tilbydere av solceller og solcellepanel i Norge, men for mange vil det enkleste være å bestille via en strømleverandør. Når man bestiller via en strømleverandør får man som regel god hjelp, både når det gjelder befaring/pristilbud, bestilling, montering, og salg av overskuddsstrøm. En strømleverandør som driver med solceller vil kunne hjelpe deg godt på vei.

Plusskunder selger egen strøm

Når man produserer egen strøm får man mulighet til å selge overskuddet tilbake til strømnettet. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er plusskunder sluttbrukere som har overskuddskraft som kan mates inn i strømnettet, hvor innmatet effekt ikke overstiger 100 kW. Plusskunder er oftest privatpersoner som monterer solcellepanel på taket, men gjelder også for all annen produksjon som vind, vann, biogass og annet.

Prisen man får for den solgte strømmen avhenger av hvilken strømleverandør man inngår avtale med, men mange opererer med spotpris, altså det samme som strømleverandøren kjøper strømmen for på strømbørsen Nord Pool Spot.

Hvilke fordeler har solceller?

Det finnes mange fordeler med solceller på taket. En av dem er at du produserer miljøvennlig strøm i mange år fremover og du kan merke at strømregningene blir mindre. Enkelte solcelleanlegg har forventet levetid på over 30 år, og med solceller kan du faktisk selge strømmen du produserer videre dersom du ikke bruker den selv.

Få støtte fra Enova

Installerer du en solfanger får du inntil 10.000 kroner i støtte av Enova, og installerer du et solcelleanlegg får du inntil 47.500 kroner i støtte. Forskjellen på en solfanger og et solcelleanlegg er at solfangeren ikke produserer strøm, men kun brukes til oppvarming. Du får altså en god del av kostnadene dekket. Disse tiltakene kan også kombineres med en rekke andre energivennlige tiltak. Les mer om støtte til strømproduksjon hos Enova.no.

Når byttet du strømleverandør sist?

Strømpriser er oppdatert 13. mai 2024

I tillegg til energieffektive tiltak som solceller og forbedring av boligen, kan man også spare penger ved å velge en bedre strømavtale. Forskjellen mellom en dyr og rimelig strømavtale kan være over 2000 kroner i året. Under har vi lagt ved vår strømkalkulator som viser årskostnadene til strømleverandørene som har deltatt i undersøkelsen Norsk Kundebarometer fra Handelshøyskolen BI, slik at du kan få billig strøm.

Strømprisene har vi hentet fra selskapenes egne nettsider, hvor det er valgt ut de mest populære strømavtalene eller standardproduktene. I enkelte tilfeller inkluderer vi også gunstige kampanjer fra andre strømleverandører, som blir merket som kampanjer. Strømavtaler som krever AvtaleGiro er ikke inkludert, da kostnadene som regel blir dyrere for kunder som ikke ønsker dette. Strømkalkulatoren regner ut summen av fastbeløp og påslag for et helt år, basert på valgt strømforbruk. Eventuelle rabatter blir deretter trukket fra. Både spotpris og nettleie kommer i tillegg, men disse blir like uavhengig av hvilken leverandør du velger.

Velg ditt årsforbruk og sjekk strømprisene

Hvor mye strøm bruker du i året?
kWh
Vet ikke? Estimer basert på
boligareal
m2
Klarkraft strøm logo

Avtale: Klarkraft ASStandard spotavtale privat

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 35 kr/mnd

Påslag: 1.90 øre/kWh

Samlet: 4.23 øre/kWh

Klarkraft er en ny og billig strømleverandør. Her får du en rimelig strømavtale som følger spotprisen, pluss et påslag som er lavere enn hos de fleste strømleverandører i dagens marked. Etterskuddsfakturering og ingen bindingstid.

Sum påslag
762 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Ja
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
E-post/tlf, 08-16
Tibber strøm logo

Avtale: TibberSmart strømavtale

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 49 kr/mnd

Påslag: 2.00 øre/kWh

Samlet: 5.27 øre/kWh

Tibber er en digital strømleverandør med fokus på strømsparing og smarte systemer. Oppnådde førsteplass hos Norsk Kundebarometer i 2022, og fjerdeplass i 2023. Etterskuddsbetaling og smartlading. En meget billig og stabil strømavtale over tid.

Sum påslag
948 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Ja
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
Chat og e-post
GE strøm logo

Avtale: GUDBRANDSDAL ENERGI ASSpotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 39 kr/mnd

Påslag: 3.00 øre/kWh

Samlet: 5.60 øre/kWh

Gudbrandsdal Energi er kjent for billige strømavtaler og havner på en førsteplass hos Norsk Kundebarometer 2023. Vinner av Norsk Kundebarometer 11 ganger.

Sum påslag
1008 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Ja
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
07:30 - 15:15
Fortum strøm logo

Avtale: FortumSpotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 49 kr/mnd

Påslag: 3.90 øre/kWh

Samlet: 6.40 øre/kWh

Nordens største leverandør av CO2-fri strøm. Havner på en syvendeplass hos Norsk Kundebarometer 2023. Etterskuddsbetaling og ingen bindingstid, forutsetter eFaktura.

Sum påslag
1152 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Nei
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Ja
Kundeservice
08:00 - 16:00
NorgesEnergi strøm logo

Avtale: NorgesEnergi asSpotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 49 kr/mnd

Påslag: 3.90 øre/kWh

Samlet: 7.17 øre/kWh

NorgesEnergi er en velkjent lavprisaktør på strømmarkedet som over tid har hatt gode og billige strømavtaler. Vinner av Norsk Kundebarometer 7 ganger, sjetteplass hos Norsk Kundebarometer 2023.

Sum påslag
1290 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Nei
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
09:00 - 16:00
Lyse strøm logo

Avtale: Lyse Energi ASLyse Spotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 48 kr/mnd

Påslag: 4.90 øre/kWh

Samlet: 8.10 øre/kWh

Lyse er den 6. største produsenten av vannkraft i Norge. Havner på en andreplass hos Norsk Kundebarometer 2023. Kan kombineres med 100 % fornybar energi fra egen vannkraft.

Sum påslag
1458 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Nei
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
Hele døgnet
NTE strøm logo

Avtale: NTE Marked ASSpotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 49 kr/mnd

Påslag: 5.90 øre/kWh

Samlet: 8.02 øre/kWh

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk er en velkjent strømleverandør med billig strøm. Tredjeplass hos Norsk Kundebarometer 2023. Strømavtalen inkluderer fornybar energi, helt uten ekstra kostnad.

Sum påslag
1443 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Ja, vann & vind
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
08:00 - 15:30
Fjordkraft strøm logo

Avtale: Fjordkraft ASStrøm til Spotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 49 kr/mnd

Påslag: 5.90 øre/kWh

Samlet: 9.17 øre/kWh

Norges nest største strømleverandør. Havner på en åttendeplass hos Norsk Kundebarometer 2023. Fjordkraft garanterer uendret pris i minimum 18 måneder.

Sum påslag
1650 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ukjent
Fornybar energi
Ja
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
08:00 - 20:00
astrom strøm logo

Avtale: Å Strøm ASÅ Spotpris

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 49 kr/mnd

Påslag: 6.90 øre/kWh

Samlet: 10.17 øre/kWh

Å Strøm er en av landets største strømleverandører etter en sammenslåing av Glitre Energi Strøm og LOS. Femteplass hos Norsk Kundebarometer 2023.

Sum påslag
1830 kr
Etterskuddsbetaling
Ja, hvis >8 000 kWh
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Nei
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
08:30 - 16:00
Hafslund strøm logo

Avtale: Hafslund StrømStrøm

Type: Spotavtale

Fastbeløp: 59.9 kr/mnd

Påslag: 6.95 øre/kWh

Samlet: 10.94 øre/kWh

I 2022 ble Hafslund Strøm en del av Fortum. Norges største kraftleverandør, største nettselskap og en stor produsent av fornybar energi.

Sum påslag
1970 kr
Etterskuddsbetaling
Ja
Bindingstid
Ingen
Timeveid spot
Ja
Fornybar energi
Nei
Krever avtalegiro
Nei
Krever eFaktura
Nei
Kundeservice
08:00 - 17:00

Vi gjør vårt ytterste for at oversikten skal være så korrekt som mulig, men vær oppmerksom på at oversikten kan inneholde feil eller mangler til tider. Finner du noen feil, vennligst ta kontakt via vårt kontaktskjema slik at vi kan rette opp dette snarest. Oversikten er ikke sanntidsoppdatert, sjekk derfor priser og vilkår hos strømleverandørene før du bestiller.

Få tilbud på strøm fra flere strømleverandører med ett enkelt skjema!

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  • 1
    Fyll ut skjema
  • 2
    Velg strømleverandører
  • 3
    Sammenlign tilbud
Fyll ut Strømleverandør-skjema

Ønsker du flere alternativer?

I samarbeid med

Skjemaet blir levert av vår samarbeidspartner, Tjenestetorget AS. Dette er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste, hvor du kan motta direkte tilbud fra mange forskjellige strømleverandører. Ved å fylle ut skjemaet vil du innen kort tid motta uforpliktende tilbud på e-post eller telefon. Strømleverandørene vet at de konkurrerer, og vil derfor kunne strekke seg ekstra langt for å få deg som kunde. Flere av strømleverandørene har også enge produkter innen Solceller. Enkelt, raskt og gratis.