
Solceller og solcellepanel
Solcellepanel og solceller til strømproduksjon har blitt et stort tema, og det vil vokse i rekordfart i årene fremover. Vi blir mer og mer bevisste på miljøet, og samtidig er det svært fristende med reduserte strømutgifter. For å drastisk kutte strømutgiftene er det mulig å oppgradere husets isolasjon, installere varmepumper, vannbåren varme, varmestyringssystemer og smarthusløsninger, og på toppen av det hele kombinere dette med solceller på taket. I denne artikkelen tar vi for oss solceller, hvor lønnsomt det kan være og hvilke tjenester som finnes i dagens marked - slik at du kommer på god vei.
Hva med billigere strøm?
Når byttet du strømavtale sist? I tillegg til å spare penger med solceller, kan du også spare penger ved å velge riktig strømavtale. Forskjellen mellom en dyr og rimelig strømavtale kan være over 3.000 kroner i året!
Solcellepanel eller takstein med solceller?
Hva koster solcellepanel?
Prisen for solcellepanel inkludert installasjon ligger i dag på rundt 9.000 kr per panel. For en normal bolig vil behovet være alt fra 10-60 paneler, altså et prisområde fra ca. 90.000-550.000 kr. For større solcelleanlegg, for eksempel gårdsbruk, må man regne med større kostnader. Med dagens solcellepanel (fra 22.08.2022) vil et lite anlegg på 8 paneler gi en årlig produksjon på rundt 3.200 kWh, mens et stort anlegg på 32 solcellepaneler vil gi rundt 12.800 kWh. Merk at dette gjelder for solcellepanel, ikke takstein med solceller, og vil variere med beliggenhet og retning.
Det er altså ikke snakk om et solcelleanlegg som dekker hele forbruket til en gjennomsnittlig enebolig, men besparelsen vil være der uansett. Skulle du produsere mer strøm enn du bruker i en periode kan du også selge denne tilbake til en strømleverandør mot en avtalt pris per kWh. I tillegg er det vist at hus med solcelleanlegg får høyere salgsverdi enn boliger som ikke har dette, og har du solceller kan du også få grønt boliglån med lav rente.
Takstein med solceller
Takstein med solceller (Solcelletakstein) er en ny type teknologi som lar oss kamuflere solcellepanelet inn i taket. Ved å bygge taket med solcelletakstein har man flere muligheter enn før, både med tanke på plassering, utseende og effektivitet. Kostnadene er en god del høyere enn vanlige solcelleanlegg - man må regne med rundt 3.500 kroner per kvadratmeter med takstein. Man slipper derimot å legge vanlig tak i tillegg, som betyr at dette er et bedre valg for de som bygger nytt hus eller legger nytt tak. I tillegg kan man vurdere om det i så fall er nødvendig med andre energibesparende tiltak dersom man velger solcelletakstein, da et fullt tak fort kan dekke inntil 10.000 kWh årlig forbruk. Med dette i betraktning kan solcelletakstein fort bli et gunstig valg. Solcelletakstein i herdet sikkerhetsglass vil fungere som et utmerket taktekke i mer enn 50 år. Les om takstein med solceller hos Otovo.
Sjekk taket ditt på Solkart.no
På Solkart.no finner du et grafisk verktøy som viser hvilke hustak som er optimale for solceller. Du kan enkelt søke på egen adresse og finne ut hvor mye strøm du kan produsere selv. Merk at kartet bruker avanserte teknikker til å estimere taket, samt retning mot solen, og kan avvike fra faktiske resultater. Dersom du ønsker et uforpliktende tilbud kan du søke om dette ved å trykke på ditt eget tak og fylle ut informasjonen.
Les mer om kostnader og fordeler med solceller hos Enova.
Hvordan bestiller man solcellepanel?
Det finnes svært mange tilbydere av solceller og solcellepanel i Norge, men for mange vil det enkleste være å bestille via en strømleverandør. Når man bestiller via en strømleverandør får man som regel god hjelp, både når det gjelder befaring/pristilbud, bestilling, montering, og salg av overskuddsstrøm. En strømleverandør som driver med solceller vil kunne hjelpe deg godt på vei.
Plusskunder selger egen strøm
Når man produserer egen strøm får man mulighet til å selge overskuddet tilbake til strømnettet. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er plusskunder sluttbrukere som har overskuddskraft som kan mates inn i strømnettet, hvor innmatet effekt ikke overstiger 100 kW. Plusskunder er oftest privatpersoner som monterer solcellepanel på taket, men gjelder også for all annen produksjon som vind, vann, biogass og annet.
Prisen man får for den solgte strømmen avhenger av hvilken strømleverandør man inngår avtale med, men mange opererer med spotpris, altså det samme som strømleverandøren kjøper strømmen for på strømbørsen Nord Pool Spot.
Hvilke fordeler har solceller?
Det finnes mange fordeler med solceller på taket. En av dem er at du produserer miljøvennlig strøm i mange år fremover og du kan merke at strømregningene blir mindre. Enkelte solcelleanlegg har forventet levetid på over 30 år, og med solceller kan du faktisk selge strømmen du produserer videre dersom du ikke bruker den selv.
Få støtte fra Enova
Installerer du en solfanger får du inntil 10.000 kroner i støtte av Enova, og installerer du et solcelleanlegg får du inntil 47.500 kroner i støtte. Forskjellen på en solfanger og et solcelleanlegg er at solfangeren ikke produserer strøm, men kun brukes til oppvarming. Du får altså en god del av kostnadene dekket. Disse tiltakene kan også kombineres med en rekke andre energivennlige tiltak. Les mer om støtte til strømproduksjon hos Enova.no.
Når byttet du strømleverandør sist?
Strømpriser er oppdatert 27. mars 2023
I tillegg til energieffektive tiltak som solceller og forbedring av boligen, kan man også spare penger ved å velge en bedre strømavtale. Forskjellen mellom en dyr og rimelig strømavtale kan være over 2000 kroner i året. Under har vi lagt ved vår strømkalkulator som viser årskostnadene til strømleverandørene som har deltatt i undersøkelsen Norsk Kundebarometer fra Handelshøyskolen BI, slik at du kan få billig strøm.
Strømprisene har vi hentet fra selskapenes egne nettsider, hvor det er valgt ut de mest populære strømavtalene eller standardproduktene. I enkelte tilfeller inkluderer vi også gunstige kampanjer fra andre strømleverandører, som blir merket som kampanjer. Strømavtaler som krever AvtaleGiro er ikke inkludert, da kostnadene som regel blir dyrere for kunder som ikke ønsker dette. Strømkalkulatoren regner ut summen av fastbeløp og påslag for et helt år, basert på valgt strømforbruk. Eventuelle rabatter blir deretter trukket fra. Både spotpris og nettleie kommer i tillegg, men disse blir like uavhengig av hvilken leverandør du velger.
Velg ditt årsforbruk og sjekk strømprisene
Avtale: Oss Norge ASVibb
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 39 kr/mnd
Påslag: 0.00 øre/kWh
Samlet:
Vibb er en ny strømleverandør som prøver å ta markedet med storm. Prisgaranti for 3 år gjør dette til en av Norges billigste strømavtaler. 0 øre/kWh i påslag på spotprisen, 39 kr/mnd for utvalgte tjenester i appen.
Avtale: NorgesEnergi asSpotpris
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 49 kr/mnd
Påslag: 0.00 øre/kWh
Samlet:
NorgesEnergi er en velkjent lavprisaktør på strømmarkedet med en av oversiktens billigste strømavtaler. Vinner av Norsk Kundebarometer 7 ganger, sjetteplass hos Norsk Kundebarometer 2022.
Avtale: TalkmoreTalkmore Strøm
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 49 kr/mnd
Påslag: 0.00 øre/kWh
Samlet:
Talkmore er en kjent tilbyder av mobilabonnement, som nå utvider utvalget med billige strømavtaler i tillegg. Lang prisgaranti, strøm og nettleie på samme faktura, kun fast månedsbeløp i påslag.
Avtale: TibberSmart strømavtale
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 39 kr/mnd
Påslag: 1.00 øre/kWh
Samlet:
Tibber er en digital strømleverandør med fokus app og smartsystemer. En nykommer hos Norsk Kundebarometer i 2022, hvor strømselskapet også oppnår en solid førsteplass. NB: Tibber tar nå en halv måned forskuddsbetalt for estimert forbruk.
Avtale: GUDBRANDSDAL ENERGI ASSpotpris
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 39 kr/mnd
Påslag: 3.00 øre/kWh
Samlet:
Gudbrandsdal Energi er kjent for billige strømavtaler og havner på en andreplass hos Norsk Kundebarometer 2022. Vinner av Norsk Kundebarometer 10 ganger. Foreløpig ubestemt fast månedsbeløp for utvalgte tjenester i appen.
Avtale: FortumFortum Marked
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 35 kr/mnd
Påslag: 3.90 øre/kWh
Samlet:
Nordens største leverandør av CO2-fri strøm. Havner på en femteplass hos Norsk Kundebarometer 2021. Etterskuddsbetaling og ingen bindingstid, forutsetter eFaktura.
Avtale: Lyse Energi ASLyse Spotpris
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 39 kr/mnd
Påslag: 3.80 øre/kWh
Samlet:
Lyse er den 6. største produsenten av vannkraft i Norge. Havner på en femteplass hos Norsk Kundebarometer 2022. Kan kombineres med 100 % fornybar energi fra egen vannkraft.
Avtale: LOS ASLOS Spotpris
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 39 kr/mnd
Påslag: 3.90 øre/kWh
Samlet:
LOS er i dag den største strømleverandører i bedriftsmarkedet, samt tredje størst i privatmarkedet. Hos Norsk Kundebarometer 2022 havner LOS på en fjerdeplass.
Avtale: NTE Marked ASSpotpris
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 42 kr/mnd
Påslag: 5.22 øre/kWh
Samlet:
Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk er en velkjent strømleverandør med billig strøm. Tredjeplass hos Norsk Kundebarometer 2022. Strømavtalen inkluderer fornybar energi, helt uten ekstra kostnad.
Avtale: Fjordkraft ASStrøm til Spotpris
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 49 kr/mnd
Påslag: 4.90 øre/kWh
Samlet:
Norges nest største strømleverandør. Havner på en syvendeplass hos Norsk Kundebarometer 2022. Fjordkraft garanterer uendret pris i minimum 18 måneder. En av oversiktens billigste strømavtaler over tid.
Avtale: Hafslund StrømStrøm
Type: Spotavtale
Fastbeløp: 59.9 kr/mnd
Påslag: 6.95 øre/kWh
Samlet:
I 2022 ble Hafslund Strøm en del av Fortum. Norges største kraftleverandør, største nettselskap og en stor produsent av fornybar energi. Havner på en niendeplass hos Norsk Kundebarometer 2022.
Vi gjør vårt ytterste for at oversikten skal være så korrekt som mulig, men vær oppmerksom på at oversikten kan inneholde feil eller mangler til tider. Finner du noen feil, vennligst ta kontakt via vårt kontaktskjema slik at vi kan rette opp dette snarest. Oversikten er ikke sanntidsoppdatert, sjekk derfor priser og vilkår hos strømleverandørene før du bestiller.
Få tilbud på strøm fra flere strømleverandører med ett enkelt skjema!
Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
-
1Fyll ut skjema
-
2Velg strømleverandører
-
3Sammenlign tilbud
Ønsker du flere alternativer?
I samarbeid med

Skjemaet blir levert av vår samarbeidspartner, Tjenestetorget AS. Dette er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste, hvor du kan motta direkte tilbud fra mange forskjellige strømleverandører. Ved å fylle ut skjemaet vil du innen kort tid motta uforpliktende tilbud på e-post eller telefon. Strømleverandørene vet at de konkurrerer, og vil derfor kunne strekke seg ekstra langt for å få deg som kunde. Flere av strømleverandørene har også enge produkter innen Solceller. Enkelt, raskt og gratis.